Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamen u bubregu - moguć i kod dece

Kamen u bubregu, na žalost, nije „rezervisan“ samo za stariju populaciju. I deca mogu da ga imaju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Zbog čega nastaje kamen u bubregu kod dece, koji su simptomi i kako se leči ovo oboljenje objasnio nam je dr Predrag Ilić, dečji hirurg i urolog.

Kakav sve može da bude kamen? Zašto nastaje?

- Kamen kod dece i odraslih je najčešće sastavljen od kalcijuma. To je materija koja se izlučuje preko urina, a bilo koji metabolički poremećaj dovodi do nagomilavanja kalcijuma u mokraći. Taj mineral najčešće "ide" sa oksalatima. Kada postoji zastoj urina, smanjen unos tečnosti, često kod dece koja dugo leže iz bilo kog razloga dolazi do stvaranja kalcijum-oksalatnih kamenova u 70 do 80 odsto slučajeva. Postoje i kamenovi koji se pojavljuju kao posledica urođenog nedostatka jednog enzima jetre. U tom slučaju, razbijanje kamena je samo lečenje posledice, pa je jedino rešenje transplantacija jetre i bubrega.

Povezane vesti

Uzroci nastanka kamena Neki stručnjaci smatraju da je za nastanak kamena kod nešto starije dece i odraslih krivac način ishrane, koja obiluje slatkišima, potom smanjen unos tečnosti, genetika, ali i klima, jer su leti mališani skloniji dehidraciji, što može da utiče na pojavu oboljenja.

Postoji i kamen koji nastaje upotrebom određenih lekova, koji se koriste za regulisanje anemije, hormonskog, ili nekog drugog poremećaja. Kamen nastaje kada se zbog nekog metaboličkog poremećaja stvori jezgro, a onda se na njega talože soli kalcijuma. Može da bude različitog oblika, veličine, boje, tvrdoće, hemijskog sastava. 

Koji su simptomi?

- Klinička manifestacija kod dece je potpuno drugačija nego kod odraslih - pa ni roditelji, a ni lekari često ne posumnjaju na kamen. Kod mlađe dece, često se javljaju bolovi koji nisu karakteristični zakamen, a simptomi su mučnina, povraćanje, poremećaj mokrenja (učestalo ili otežano), urinarna infekcija. Kod starije dece nije retka pojava krvi u mokraći, kao i bol u slabinskom delu. Često dolazi do dijagnostičkih zabluda, jer niko ne očekuje da će dete od tri ili četiri godine da ima kamen u bubregu. Najmlađi pacijent koga smo hirurški lečili u našoj ustanovi imao je samo 17 meseci!

Da li je lako postaviti dijagnozu?

- Postavljanje dijagnoze najčešće nije teško, ukoliko na osnovu anamneze (priče sa roditeljima i detetom) posumnjamo na tu bolest.

Većina se izbaci spontanoKamen se, po pravilu, stvara u bubregu. Kada je manjih dimenzija, može da krene naniže, i tek tada se javljaju simptomi. Zašto? Upravo zato što se kamen zaglavi u mokraćnom putu. Interesantno je da se 90 odsto kamenja izbaci sasvim spontano iz organizma. To znači da neka deca ili odrasli imaju kamen a da to uopšte ne znaju, do trenutka dok ne dođe do njegovog izbacivanja.

Posle kliničkog pregleda, potrebno je uraditi laboratorijski pregled krvi i urina. Ukoliko se vidi da u sedimentu ("talogu") urina ima kalcijuma, oksalata, mokraćne kiseline, eritrocita i drugog, dolazimo do zaključka da ima razloga za dalje ispitivanje. Sve ovo što je navedeno, samo je sumnja, na osnovu koje se ne postavlja odmah dijagnoza. Potrebno je da se uradi ultrazvuk, koji je incijalno dovoljan za otkrivanje kamena u 50 do 60 odsto slučajeva. Ako se kamen ne vidi na ultrazvuku, onda se radi rendgen, a ponekad je potreban i pregled skenerom (CT).

Kako se leči kamen? Da li je uvek neophodna operacija?

- Lečenje može da bude konzervativno (uzimanje lekova, povećan unos tečnosti), ili hirurško. Kada su u pitanju manji kamenčići, ispod četiri milimetra, spontana eliminacija je moguća u 90 odsto slučajeva. Sa porastom veličine, mogućnost spontane eliminacije opada, pa mora da se primeni neka od metoda hirurškog lečenja.

Na Institutu od 2007. godine radimo endoskopske, minimalno invazivne hirurške intervencije, i od tada smo imali potrebu samo za jednom klasičnom operacijom. Endoskopska intervencija se radi u opštoj anesteziji, kroz mokraćne kanale, a ova intervencija je bolja i konformnija za dete - ne samo zbog toga što nema klasičnog reza, a kasnije ni ožiljka, već i zbog toga što je oporavak znatno kraći. Tegobe se javljaju samo nekoliko sati posle operacije, a dete već sutradan ide kući.

Povezane vesti

Po čemu se laserska endoskopska litotripsija razlikuje od one koju vi uobičajeno primenjujete?

- Kod laserske endoskopske litotripsije se koristi fleksibilni endoskop, koji je prilagodljiv svim anatomskim krivinama urinarnog sistema, pri prolasku do bubrega. Takođe, ima veliku mogućnost gledanja svih šupljina u bubregu, tako da se kamen lako nađe, a potom razbije laserskim zracima. To je pre par meseci, prvi put u našoj zemlji, urađeno kod dece. Fleksibilni endoskop je skup instrument, koji nemamo, ali se nadamo da ćemo ga uskoro dobiti.

Treba napomenuti da je veliki problem povratak bolesti, to jest, da kod oko 50 odsto pacijenata za deset godina može ponovo da se formira kamen. Redovne kontrole su neophodne, iako ovaj problem na prvi pogled izgleda relativno bezazelno, jer može da dovede do trajnog poremećaja bubrega, veoma važnog organa.

Tekst priredila Vesna Stanimirović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica