Svaka porodica bira za sebe kako da organizuje letnji raspust za školsko dete. Neki roditelji ih šalju u letnje kampove, drugi provode vreme po selima kod baka ali ima i onih koji sve vreme budu u gradu. Naravno, niko nije otkazao odmor. Ali Marina Barabanova, nastavnik-psiholog u Gradskom psihološko-pedagoškom centru, objanila je kako da sprečite dosadu i letnji odmor svog deteta ispunite kvalitetnim i zabavnim sadržajima.

Prema rečima psihologa, važno je da roditelji upamte da slobodno vreme tokom raspusta deci treba da donese radost, da ih emotivno osnaži i da rastereti nervni sistem. „Praznici treba da budu period oporavka i gomilanja snage pred narednu školsku godinu i, naravno, vreme novih pozitivnih iskustava kojih će se dete sa radošću sećati“, kaže ona.

Ali bez obzira koju opciju za odmor porodica izabere, vredi zapamtiti svakodnevnu rutinu. A zadatak roditelja je da pomognu u samoorganizaciji svog deteta. „Dnevna rutina treba da sadrži šetnje na svežem vazduhu, vreme za opuštanje, komunikaciju, kreativnost i samostalni razvoj, uzimajući u obzir interesovanja i sklonosti deteta“, kaže psiholog. I podseća vas da monotonija, ponavljanje istih zadataka zamara mozak i smanjuje produktivnost.

Predložila je zajedničko posmatranje prirode kao jednostavne opcije za promenu aktivnosti. „Možete da nabavite jednostavan dvogled, diktafon i referentnu knjigu koja identifikuje vrste ptica. Možete zamoliti dete da vodi dnevnik zapažanja i gleda životinje, a zatim pogodi šta je videlo.

 Mnoga deca će biti zainteresovana da nauče o „starim“ igrama koje su igrali njihovi roditelji. Da biste to uradili, morate napregnuti svoje pamćenje i setiti se šta ste sami igrali. Na primer, možete da igrate igre kartama, šah, domine, jamb i slično.

Odlična opcija za slobodno vreme za celu porodicu su društvene igre. Njihova važna prednost je dostupnost od ranog detinjstva. Igre koje uključuju takmičenje uče dete da pravilno reaguje na poraz i podržava one koji su pobedili. Ovo su važne veštine komunikacije i samoregulacije.

Na porodičnim večerima možete upoznati svoje dete sa porodičnom istorijom. Nacrtajte zajedno porodično stablo i pogledajte fotografije rođaka. Pitajte svoje rođake kako su živeli kada su bili mali, kako su slavili praznike itd. Setite se legendi i predanja. I pozovite dete da se seti nečega iz svog iskustva – kakvu bi priču napisao u porodičnom albumu?

I konačno, svoj odmor možete obogatiti učešćem u letnjim obrazovnim programima. Leti su dostupne mnoge kreativne i sportske platforme na kojima se učenje odvija na lak i zabavan način. Neka dece će uživati u jezičkom kampu i majstorskim časovima bubnjeva. Postoje i letnje škole blogovanja, studiji za animaciju ili IT klub gde će vas naučiti kako da razvijete sopstvene video igrice. Nesumnjive prednosti takve obuke su mogućnost da se okušate u nečemu novom i nađete prijatelje sa sličnim interesovanjima. Ili će se možda vaš letnji hobi čak razviti u ozbiljno interesovanje.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Saveti instruktorke plivanja TikTok/ scarnati.swim