Svi znamo za postojanje ortopedskih cipela za decu. Mnogi roditelji ga kupuju za svoje dete čak i bez lekarskog recepta. Koja deca zapravo treba da nose ortopedske cipele i da li je moguće kupiti polovnu za dete? Hajde da razotkrijemo glavne mitove.

Mit broj 1: Zašto nositi ortopedske cipele ako dete nema problema sa stopalima? Mnogi doktori veruju da apsolutno sva deca trebaju ortopedske ili preventivne cipele. Prema statistikama, oko 70% dece ima problema sa razvojem stopala. Mnoge bolesti, uključujući loše držanje i defekte nogu, mogu se sprečiti nošenjem posebnih cipela u ranom detinjstvu. Pogrešne cipele, patike ili sandale uzrok su polovine slučajeva deformacije i nepravilnog formiranja bebinog stopala, piše detstrana.ru.

Mit broj 2: Zašto ne nositi ortopedske cipele za drugo dete ako su skoro kao nove? Ne radite to ni pod kojim okolnostima! Na kraju krajeva, cipele uvek imaju oblik stopala deteta koje ga nosi. I svako bebino stopalo je jedinstveno. Ortopedske cipele sa tuđih stopala ne samo da neće moći pravilno da oblikuju stopalo vašeg deteta, već će mu vrlo verovatno i naškoditi.

Mit 3: Ortopedske cipele za decu izgledaju užasno i veoma su teške. Ali to nije istina! Danas proizvođači pokušavaju da stvore veoma lepe, moderne i udobne ortopedske cipele. Za svaki ukus i budžet. Delikatno i svetlo - za male princeze, hrabre i sportske - za dečake. Vreme kada se nošenje ortopedskih cipela pretvaralo u mučenje je davno prošlo.

Mit broj 4: Zašto kupovati ortopedske cipele kada se možete ograničiti na kupovinu samo ortopedskih uložaka? Ortopedske cipele, naravno, koštaju više, pa je ideja o kupovini samo terapeutskih uložaka veoma primamljiva. Ako vaše dete nema nikakvih posebnih problema, onda vam lekar može propisati samo uloške. Međutim, samo upotreba ortopedskih cipela zajedno sa uloškom će dati maksimalan preventivni i terapeutski efekat. Na kraju krajeva, ništa ne može da zameni poseban oblik takvih čizama, njihovu tvrdu leđa, ispravan đon, petu i pričvršćivače.

Mit 5: Nije bitno od čega se prave ortopedske cipele. Čak i ako je vašoj bebi udobno u čizmama od zamene za kožu, zapamtite da deca razmenjuju toplotu aktivnije od vaše i da će se ona vratiti u normalu tek sa 7-8 godina. To znači da će se u takvim cipelama stvoriti "efekat staklene bašte", a stopalo će se neizbežno znojiti. Ovo će zauzvrat stvoriti povoljno okruženje za proliferaciju gljivica i bakterija. Zbog toga se visokokvalitetne ortopedske cipele izrađuju samo od kože.

BONUS VIDEO: 

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary

  (Yumama/T.A.S.)