Urme zadivljuju svojim slatkim ukusom i posebno su popularne tokom jeseni kada sazrevaju, zatim još dugo u njima uživamo kada ih jedemo osušene. Da li I bebe smeju da uživaju u njihovoj slatkoj aromi?

Suve urme bebe smeju da jedu od osmog meseca pa nadalje, ali svakako treba da prilagodite količinu. To je zbog činjenice da suvo voće ima veći sadržaj šećera. Na primer, možete da ih isečete na male komade, kratko prokuvate u vodi, a zatim ih dodate u kašu. Na primer, možete oplemeniti blage i bezukusne kaše sa urmama. Zbog fruktoze koju sadrži, jelo ima blago slatku notu. Osim toga, voće obezbeđuje mališanima puno vitamina, minerala i vlakana. Bogate su gvožđem, fosforom, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, pa su potpuno zdrave. Pre nego što svojoj bebi ponudite pravu hranu, ona treba da već da ume da jede kaše I čvrstu hranu.

Pored opisanih sastojaka, urme sadrže i triptofan, koji se u telu pretvara u melatonin. Hormon kontroliše ritam dan-noć jer tama podstiče njegovo oslobađanje. Melatonin je delimično odgovoran za to što se umorimo i možemo da spavamo celu noć. Stoga je preporučljivo da spavaća soba bude što tamnija.

U zemljama porekla urme se ne beru do oktobra, pa ako ih sada kupite posebno su sveže. Kao sušeno voće, sadrže sumpor koji može dovesti do neprijatnih nuspojava kod osetljivih ljudi kao što su deca. Mogu se javiti mučnina, glavobolja, dijareja ili napadi astme. Sveže urme je najbolje čuvati na deset stepeni u kartonskoj kutiji u mračnoj prostoriji. Osušene urme se hermetički pakuju i čuvaju na hladnom mestu.

BONUS VIDEO

Recept za kuglice sa urmama i orasima Instagram/healthyfood.addiction


Izvor: Yumama