Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič za ishranu mališana: Koliko hrane je potrebno deci nakon prve godine

Američka akademija pedijatara objavila je vodič za roditelje koji im može pomoći da odrede koju količinu hrane dnevno bi dete trebalo da pojede, kao i šta tačno.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mališani su veoma izbirljivi, te je roditeljima vrlo teško da odrede koliko koliko hrane je detetu zaista potrebno, jer postoji puno toga što ne žele da jedu, pa čak iako su gladni. Američka akademija za pedijatriju je sada objavila vodič za ishranu dece koji vam može pomoći da uspešno savladate sve izazove kada je u pitanju gastronomski razvoj deteta:

Povezane vesti

Prema Američkoj akademiji pedijatara, dečji razvoj se usporava nakon prve navršene godine, tako da sa ishranom ne bi trebalo preterivati. Naime, između prve i treće godine dete bi trebalo da unose oko 40 kalorija na svakih 2,5 centimetra. U tom slučaju, ukoliko visina vašeg mališana iznosi 82 centimetra, onda bi dete trebalo da unese 1300 kaloroija dnevno. Međutim, imajte na umu da ta broj varira u zavisnosti od aktivnosti mališana, a u tom periodu ona je velika.

Povezane vesti

Drugim rečima, trudite se da dnevna količina hrane koju vaše dete dobija iznosi četvrtinu vaše. Neka jela budu raznovrsna i bogata svim vitaminima i hranljivim sastojcima potrebnim za pravilan razvoj. Dnevni jelovnik vašeg mališana bi trebalo da izgleda ovako:

  • 6 porcija žitarica

  • 2-3 porcija povrća

  • 2-3 porcija voća

  • 2-3 porcije mlečnih proizvoda

  • 2 porcije proteina, kao što su meso, piletina, riba ili tofu sir

  • 2 porcije mahunarki, kao što je pasulj, grašak ili sočivo

  • 1 kašika kikiriki putera (ukoliko dete nije alergično)

Povezane vesti

Ukoliko dete nije ljubitelj povrća, probajte da mu podvalite tako što ćete napraviti pire sa drugim sastojcima.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica