Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO DETE TREBA DA POJEDE VOĆA DA BI UNELO DOVOLJNO VITAMINA: Sve zavisi od uzrasta, ali šta se dešava ako se pretera

Autor Sandra Krstanović

Koliko je idelano da dete pojede voća tokom dana i da li može da škodi njegovom zdravlju ako ga jede previše.

 Dete, voće, jabuka Izvor: Shutterstock

Voće obezbeđuje čitav niz vitamina i minerala koji su jako važni za zdravlje i razvoj deteta. Takođe je odličan izvor vlakana koja pomažu optimalnom radu creva i mogu smanjiti rizik od bolesti kasnije u životu.

Deca uglavnom najviše vole da jedu voće posebno ono koje je slatakstog ukusa, što je velika prednost da umesto nezdravih slatkiša detetu za užinu uvek pre ponudite voće. Međutim kolika je zapravo količina dovoljna za decu i da li postoji mogućnost da se pretera - nutricionisti su rešili ove dileme.

Prema uzrsatu porcija treba da izgleda ovako:

  • Deca od 2-3 godine jedu 1 šolju voća svaki dan
  • Deca od 4-8 godina jedu 1 do 1 1/2 šolje voća svakog dana
  • Devojčice od 9-13 godina jedu 1 1/2 šolje voća svakog dana
  • Devojke od 14-18 godina jedu 1 1/2 šolje voća svakog dana
  • Dečaci od 9-13 godina jedu 1 1/2 šolje voća svakog dana
  • Dečaci od 14-18 godina jedu 2 šolje voća svakog dana
 devojčica jede lubenicu.jpg
Devojčica jede lubenicu
Izvor: Shutterstock

Iako prema rečima nutricionista čak i ako date detetu više od preporučenog ne može da predstavlja problem. Postoje važne stvari na koje treba da obratite pažnju ukoliko detetu date više voća tokom dana:

  • Jedenje previše voća može napuniti stomak vašeg deteta, ostavljajući malo prostora za druge važne grupe hrane kao što su mlečni proizvodi, integralne žitarice i proteini.
  • Iako je voće odličan izvor vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata, nažalost ono ima malo proteina i praktično nema masti, što je oboje neophodno za dete koje raste.
  • Previše šećera, čak i ako je u pitanju prirodni šećer kao što je slučaj sa svežim voćem, može značiti previše kalorija čak i za decu.

Ako vaše dete voli voće, to je sjajno! Međutim, želite da budete sigurni da i dalje jedu uravnoteženu ishranu.

Da li je svo voće bezbedno za moje dete?

Skoro svako voće je dobro za malu decu – ne morate da brinete o prirodnom sadržaju šećera u voću.Usredsredite se na ponudu raznih boja i vrsta voća od ranog detinjstva. Različite boje će obezbediti različite vitamine, minerale i antioksidante, koji mogu da podrže zdravlje vašeg deteta na različite načine.

U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta, treba uzeti u obzir opasnosti od gušenja i sposobnosti žvakanja, a određeno voće će možda morati da se iseče da bi bilo bezbedno, npr. grožđe ili bobice. Takođe budite obazrivi kada detetu prvi put dajete neko voće, uvek mu ponudite manje da biste prtaili da li ima neku alergijsku reakciju.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica