Ishrana ima veoma veliki uticaj na opšte zdravlje, a navike u ishrani koje steknemo u detinjstvu prate nas kroz život i kada odrastemo. Zato je važno da obratimo pažnju na to, a nutricionistkinja Ekaterina Veselova je otkrila koje su to najgore navike u ishrani koje mališani stiču u detinjstvu.

Ona, najpre, apeluje na roditelje da ne teraju decu da pojedu svu hranu iz tanjira, ističući da je to štetno ne samo po njihovo mentalno, već i fizičko zdravlje. Ova navika kod deteta razvija osećaj krivice i tendenciju da se prejeda, što doprinosi stvaranju viška kilograma, preneo je njene reči portal gazeta.ru.

Ništa manje od toga nije štetna ni navika da dete jede dok gleda nešto na TV-u ili tabletu, čita knjigu ili surfuje internetom jer mališan tada ne oseća signal za sitost i jede više nego što mu je potrebno.

"Navika da se ovako jede dovodi do prejedanja kada dete odraste, što rezultira povećanjem kilaže", kaže Veselova.

Ona ističe da je štetno i da mališani preskaču doručak i ističe da je jutarnji obrok važan da bi se pokrenulo varenje, bitno je i za dobro funkcionisanje žučne kese, a takođe im daje i snagu i energiju.

Teško je otarasiti se ovih navika u ishrani, ali nije nemoguće, kaže nutricionistkinja. Njen prvi savet je da dete prestane da jede kada oseti prvi znak sitosti, te da ga ne terate da jede dalje, čak i ukoliko je ostalo hrane na tanjiru. Ne morate da je bacite, već je sačuvajte za kasnije.

Takođe, njen savet je da se večera jede dva do tri sata pre spavanja, kako bi mališan ujutru bio gladan i imao želju da doručkuje.

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)