Vašem detetu će možda trebati gips iz više razloga, kao što su slomljene kosti ili da bi se pomoglo kostima i okolnim tkivima da rastu posle operacije radi boljeg zarastanja. Gips pomaže u održavanju slomljenih kostiju na mestu i napravljen je od gipsa ili fiberglasa.

Nošenje gipsa obično zavisi od starosti vašeg deteta i vrste preloma, što znači da se može staviti bilo gde od četiri nedelje do deset nedelja. Ako je vaše dete imalo manji prelom, može se koristiti udlaga, koja ne samo da je podesiva već i pokriva slomljenu kost sa jedne ili dve strane. Međutim, u slučaju većih preloma, cela oblast će biti prekrivena gipsom i biće izvađena nakon što kost zaraste, kako prenosi Parents First Cry.Da li je detetu potreban gips ili ne, utvrđuje se nakon rendgenskog snimka. Međutim, ponekad lekar nakon pregleda povrede može reći da je detetu potreban gips, ali se rendgenski snimak ipak radi da bi se potvrdio i utvrdio tip preloma. Nakon što se utvrdi vrsta preloma, evo šta će vaš lekar uraditi:

Pre dobijanja gipsa

Lekar treba da ponovo poravna ili postavi slomljene kosti pre postavljanja gipsa kako bi se osiguralo da kosti zarastaju na pravilan i pravi način. Ovo se može uraditi ili kroz zatvorenu redukciju, što je proces koji uključuje upotrebu sedativa dok doktor ponovo poravnjava slomljene kosti ili kroz otvorenu redukciju, što je hirurška procedura koja je potrebna za ponovno poravnanje složenijih slomljenih kostiju i izvodi se pod anestezijom.

Stavljanje

Postavljanje gipsa nije veoma komplikovana procedura, već prilično jednostavna. Lekar će uzeti nekoliko slojeva mekog pamuka da omota zahvaćeno područje, nakon čega sledi omotavanje područja gipsom ili fiberglasom. Ponekad se u gipsu mogu napraviti mali rezovi kako bi se ostavio prostor za bilo koju vrstu otoka koji se može pojaviti usled povrede. Vlažni gips se za neko vreme suši, čime se obezbeđuje zaštitni omotač za zarastanje slomljenih kostiju.

Odlivci mogu biti napravljeni od gipsa ili fiberglasa.

1. Gipsani odliv

Beli prah se formira u pastu koja se koristi za pokrivanje mekog pamuka omotanog oko slomljenih kostiju. Ovaj gips se u početku može osećati kako greje i učvršćuje se u roku od 10 do 15 minuta. Međutim, može proći i do dva dana da se potpuno osuši. Ove vrste odlivaka nisu vodootporne.

2. Fiberglas

Najbolja stvar u vezi sa ovim odlivom je što dolazi u mnogo boja i što je spoljni sloj vodootporan. Međutim, ponekad lekar može postaviti vodootpornu oblogu kako bi gips bio vodootporan. Ovi odlivci nisu samo lakši, već i hladniji i jači od gipsanih odlivaka.

Vrste odlivaka

Gipsi mogu biti različitih tipova; međutim, evo nekih uobičajenih:

1. Kratak

Takve vrste gipsa se koriste za lomove zglobova i podlaktice ili posle operacije. Gips se postavlja od zglobova do predela lakta (ispod lakta).

2. Dugački

Ove vrste gipsa obično pokrivaju celu ruku i obično se koriste u slučaju preloma lakta, ramena, a ponekad i u slučaju preloma podlaktice.

3. Kratki gips za nogu

Za prelome skočnog zgloba ili potkolenice, ovo su vrste gipsa koji će se koristiti. Oni obično pokrivaju područje između baze stopala do kolena (ispod kolena).

4. Dugi gips za nogu

Ove vrste gipsa se postavljaju od gornjeg dela butine do osnove stopala i korisne su za potkolenicu, koleno, a ponekad i u slučaju preloma skočnog zgloba.

5. Kratki gips za nogu i kuk

Takođe, obično pokrivaju region od grudi do kolena kako bi se tetive i mišići kuka zadržali na mestu, posle hirurške procedure.​

Evo nekoliko stvari koje treba i koje ne treba raditi u dugotrajnoj nezi i kratkotrajnoj nezi gipsa kod dece:

1. Držite ga suvim

Uverite se da vaš mališan održava gips suvim, što znači da nema uranjanja u bazen ili kadu. Voda može oslabiti gips ili fiberglas sa spoljašnje strane i navlažiti unutrašnje obloge, što može dovesti do iritacije kože.

2. Nemojte ignorisati bilo kakvu vrstu ozbiljnog ili abnormalnog otoka

Određena količina otoka je normalna, međutim, svaku vrstu neobičnog otoka praćenog utrnulošću ili peckanjem koji može izgledati plavo ili bledo treba odmah prijaviti lekaru.

3. Držite područje podignuto

Prvih nekoliko dana držite pogođeno područje podignutim. Ovo pomaže u smanjenju otoka.

4. Nemojte koristiti nikakve losione ili puder

Upotreba bilo koje vrste losiona ili pudera može izazvati više iritacije kože nego da je umiri. Uzdržite se od upotrebe takvih proizvoda!

5. Redovno proveravajte kožu

Pobrinite se da nastavite da proveravate kožu za bilo kakvu infekciju, plikove ili osip. Prijavite sve takve simptome lekaru, ako se pojave.

6. Pazite na sve vrste pukotina

Ponekad se na slabim mestima mogu formirati pukotine, obratite se lekaru da ih popravi.

7. Koristite fen za svrab

Držite fen za sušenje na hladnom i stavite je na ivicu kako biste ubacili vazduh unutar gipsa i ublažili svrab.

8. Ne dozvolite svom detetu da stavi bilo šta u gips

Obeshrabrite svoje dete da koristi bilo kakav predmet koji bi se zaglavio u gipsu kako bi ublažilo svrab i počešalo se. Ako je svrab nepodnošljiv, lekar može propisati neki lek.

9. Pustite da ga ukrasi

Neka on ili njegovi drugari škrabaju ili nacrtaju nešto na gipsu kako bi ga zabavljali. Uverite se da se ne vrši dodatni pritisak na zahvaćeno područje.

10. Proveravajte bilo kakvu vrstu gnoja ili mirisa

Ako primetite neki čudan smrad ili gnoj, pozovite lekara jer to može biti
jedan od znakova infekcije kože.

Kada posetiti doktora

Ako su gips ili udlage pravilno postavljeni i vodi se računa, komplikacije su retkost! Međutim, ponekad se mogu pojaviti određene vrste komplikacija iz različitih razloga. Stoga, ako vaše dete oseti bilo kakvu vrstu ublaženog bola, utrnulosti, peckanja itd., morate odmah da pozovete svog lekara. Takođe, ako se gips olabavi, postoji bilo kakva infekcija kože, plikovi, koža oko gipsa postane sirova i crvena, i pojave se drugi takvi simptomi, treba potražiti medicinsku pomoć!

Kako se uklanja gips?

Nakon što slomljena kost zaraste, vaš lekar će koristiti malu električnu testeru da iseče gips za ruku, nogu ili druge vrste gipsa deteta. Ne brinite, ova testera nije oštra da bi povredila kožu i vaš lekar njome pažljivo upravlja kako bi uklonio gips ili fiberglas. Nikada ne pokušavajte da skinete gips kod kuće jer je ovo za profesionalace.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se bebama snima grudni koš TikTok/overtime