Naučnici su zamolili roditelje 134 dece sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) starosti od 6 do 12 godina da detaljno zabeleže šta su njihova deca jela tokom dana tokom tri meseca. Pored toga, od roditelja je zatraženo da svakodnevno procenjuju simptome ADHD-a svoje dece, kao što su problemi sa koncentracijom i održavanjem pažnje, pamćenjem, praćenjem uputstava i regulisanjem emocija. Analiza prikupljenih informacija pokazala je da što su deca u toku dana jela više povrća i voća, to su bila manje nepažljiva i obrnuto.

Ovo nije prva studija koja pokazuje da težina simptoma ADHD-a kod dece zavisi od njihove ishrane. Nedavna studija objavljena u "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psichiatry" otkrila je da su deca koja su dva meseca primala dodatak od 36 vitamina i minerala imala tri puta veću verovatnoću da poboljšaju simptome ADHD-a, posebno njihovu sposobnost da regulišu svoje emocije.

Druga studija, objavljena u časopisu "Nutrients", otkrila je da je kod loše hranjene dece sa ADHD-om mnogo veća verovatnoća da će imati ozbiljnije simptome poremećaja u vezi sa emocijama: hroničnu razdražljivost, ljutnju i napade besa.

Sve ovo govori da je posebno važno da deca sa ADHD-om dobijaju hranljivu ishranu koja opskrbljuje njihov organizam vitaminima i mikroelementima, naglašavaju naučnici. Smatra se da je ADHD uzrokovan nedostatkom određenih hemikalija u mozgu, a vitamini i minerali pomažu telu da proizvodi ova jedinjenja - i generalno podržavaju normalnu funkciju mozga.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh