Kada je reč o ishrani deca su sklona da budu izbirljiva i da često taj izbor obuhvata samo jednu vrstu hrane. Mlađa deca, a naročito deca predškolskog I školskog uzrasta neretko sužavaju svoju ishranu preferencijama jedne vrste namirnica ili jela, što nikako nije dobro za zudrav razvoj. Iako postoje deca koja su spremna da uvek probaju novu hranu, isto toliko je i one dece koja to nerado čine.

Bez obzira na sklonosti i navike deteta, uvek je važno da znate kako da razvijete pozitivan odnos deteta prema hrani i zdrave navike u ishrani. U tekstu pročitajte nekoliko saveta koji vam na tom putu mogu biti od koristi.

VODITE DECU U NABAVKU
Kada pođete u kupovinu, bilo da idete u prodavnicu ili na pijacu, povedite svoje mališane jer će tako biti uključeni u izbor i planiranje obroka.

NEKA VAM DECA POMOGNU U KUVANJU
Deca svih uzrasta mogu na različite načine da učestvuju u pripremanju hrane. Vaš mališan možda neće umeti da secka povrće, ali svakako može da pocepa zelenu salatu ili da stavi hleb u korpu.

PLANIRAJTE OBROKE ZAJEDNO
Možete napraviti igru tako što ćete izabrati različite boje voća i povrća (zeleni brokoli, žuta i crvena paprika, narandžasta šargarepa). Zatim razgovarajte o jelima koja možete da napravite u narednim danima. Zamolite decu da odaberu recepte ili jela koja žele i da vam pomognu u pripremi hrane.

NE OBRAĆAJTE PAŽNJU NA KOLIČINU HRANE KOJU JEDU
Potreba za kalorijama i apetit variraju kod dece, baš kao kod odraslih. Može se dogoditi da jedan dan mališan “oliže” tanjir, a da sledeći ostavi pola. Ovo je sasvim normalno ponašanje za svakog od nas, zato nikada nemojte komentarisati količinu hrane koju dete jede.

NAPRAVITE ZAJEDNIČKI PLAN ZA UŽINU
Grickalice za užinu treba da budu zdrave i ovo je prilika da ubacite deci hranljive materije. Kao i kod planiranja obroka, i ovde je važno da mališani učestvuju u izboru. Ponudite deci dve opcije za užinu ili im dozvolite da planiraju svoje užine za celu nedelju.

NE PRAVITE MIT OD HRANE
Ako ne dozvolite detetu slatkiš koji želi u opasnosti ste da napravite od nje “zabranjeno voće” i da dete baš to uporno traži. Ovim dajte detetu poruku da ove zabranjene namirnice drugačije ili posebne na neki način. Izbegavajte da govorite o tome da je hrana dobra ili loša, zdrava ili nezdrava, prirodna ili “veštačka”. Bolje je da ove namirnice ignorišete i ponekad načinite ustupak.

NE ZABORAVITE DA VAS DECA UVEK POSMATRAJU
Smanjite razgovore o dijeti, ako ste na dijeti. Isto važi i za komentarisanje sopstvenog (ili bilo čijeg) tela. Slično tome, nemojte komentarisati količinu hrane koju vi ili bilo ko drugi za stolom jede. Kada je u pitanju raznovrsna hrana, ako želite da vaša deca budu avanturisti, morate im to pokazati sopstvenim primerom.

BONUS VIDEO

ISHRANA Kurir TV


Izvor: Yumama