Počela je sezona trešanja! Verovatno se sećate svog detinjstva kada ste se peli na komšijhsko drvo puno trešanja ili ste od para trešanja pravili minđuše. Ukus ovog voća budi radost i vraća u te bezbrižne dane, a osim što su slatke i sočne, trešnje su i zdrave za vaše mališane.

Bogate su antioksidantima, vlaknima, zdrave su za srce, sadrže vitamin C i sjajan su izvor kalijuma. Mnoštvo vitamina i minerala nalazi se u ovom sjajnom voću, a najviše zdravstvenih benefita imaćete ako ih jedete sveže. Ali, ako želite da napravite poslasticu od trešanja, predlažemo proveren starinski način - kompot. Bez konzervansa možete napraviti ukusan kompot od trešanja u kojem će uživati deca, ali i vaše čulo ukusa neće ostati uskraćeno. Sačuvajte ga za zimu i u hladnim danima se osvežite ukusima proleća i leta.

Recept za kompot od trešanja

Sastojci:

  • 3 kg trešanja
  • 400 g šećera
  • 1,5 l vode

Priprema:

Potrebno je da izaberete zdrave trešnje, one bez fleka ili koje nisui trule, jer se može desiti da zbog jedne trešnje propadne ceo kompot. Očistite i operite trešnje, izvadite koštice. Pomešajte vodu i šećer, takod a se šećer rastopi, pa stavite na ringlu da se kuva dok ne provri.

Pripremljeno voće poređajte u teglu, pa prelijte pripremljenim sirupom. Zatim tegle dobro zatvorite, a najbolje je da prvo stavite celofan, pa stavite poklopac. U veliku šerpu, u koju mogu da stanu sve tegle sa kompotom, prvo na dno stavite kuhinjsku krpu, pa poređajte tegle jednu do druge. Zatim nalijte vodom do poklopca tegle, pa ostaviti da se sterilišu na tišoj vatri dok voda ne proključa. Nakon ključanja ostavite da se kuvaju još 15 minuta, a zatim isključite i pustite da se prirodno ohlade.Tegle odložite na hladnije i tamno mesto i možete kompot sačuvati do zime.

Izvor: Yumama