Izvor: B92

Praćenjem zdravlja 40.000 ljudi tokom 13 godina, utvrđeno je da oni koji piju više od šest šolja čaja dnevno smanjuju za trećinu rizik od srčanih oboljenja. Rizik od bolesti srca smanjuju i dve do četiri kafe dnevno, prenosi Bi-Bi-Si.

Mada efekat zaštite prestaje sa više od četiri kafe dnevno, čak i onima koji piju toliko, smrt od moždanog udara ili raka ne preti više nego onima koji kafu ne piju.

Čaj sadrži polifenole za koje se pretpostavlja da mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i raka.

Kafa ima svojstva koja, u teoriji, istovremeno mogu da povećaju i smanje rizik: potencijalno povećavaju holesterol, ali suzbijaju zapaljenja povezana sa bolestima srca.

Studija koju je u junskom broju objavio časopis Američkog kardiološkog udruženja ("Journal of the American Heart Association") ukazuje da oni koji dnevno piju dve do četiri šolje kafe ili čaja, smanjuju rizik od oboljevanja za 20 odsto.

"U osnovi, to je dobra vest za one koji vole čaj i kafu. Izgleda da ti napici gode srcu ne povećavajući rizik umiranja od nečeg drugog", rekla je profesor Ivon van der Šuv, vođa istraživanja.

Međutim, Elen Mejson iz Britanske kardiološke fondacije ukazuje da "pušenje cigarete uz kafu potpuno ukida bilo kakvu korist (od kafe)".

Mejson naglašava da "u svakom slučaju treba imati na umu da je za održavanje srca u dobrom stanju ipak najvažniji zdrav način života".