Postoje deca koja su jednostavno izbirljiva u jelu, ali i ona koja nikada sami ne bi tražili da jedu pa ih nekada treba podsećati na to. Međutim, u većini slučajeva se dešava da mališani odbijaju obrok ako se loše osećaju, ako su umorni, imaju neku bol ili jednostavno nisu dovoljno gladni.

Nutricionistkinja Tejlor Arnold koja se bavi poremećajem hranjenja kod dece i mladih, u jednom video snimku na TikToku je odlučila da objasni zašto nikako nije dobro da prisiljavate dete da jede ako ono to ne želi.

"Često mogu da čujem da roditelji prisiljavaju dete da jede, govore mu da ne sme da ustane od stola dok ne pojede obrok i slične stvari. To je potpuno pogrešno! U većini slučajeva dete ne jede jer ga nešto boli, loše se oseća ili jednostavno nije gladno", rekla je, a onda dodala šta roditelji mogu da izazovu takvim ponašanjem:

"Dete će osećati samo još veću odbojnost prema hrani. Osim toga, ako dete terate da jede kada ono to ne želi, to bi moglo da ima i dugoročne posledice, kao što je poremećaj hranjenja", upozorila je Arnold.

Beba, hrana, kašica
Shutterstock Mama hrani bebu

(Yumama)