Mama Laura poželela je da podeli priču o svom sinu i njegovim zdravstvenim tegobama koja sigurno može da pomogne brojnim roditeljima. Sve je počelo tako što su se lekari zabrinuli zbog dečakovog bledog tela i poslali ga da da krv na analize. Rezultati su pokazali ozbiljan nedostatak gvožđa.

"Njegov nivo hemoglobina bio je između 4.5 i 5.6, a normalne vrednosti za dvogodišnjaka su 10.9 do 15. Njegova anemija je bila toliko teška da je razvio i propratni šum na srcu", ispričala je majka.

Lekar koji je pratio dečaka saopštio je roditeljima da njihov sin ima leukemiju. Međutim, posle nekih razgovora, pedijatar je posumnjao u razlog koji je doveo do ovakvog dečakovog stanja. Verovali ili ne, ceo problem krio se u kravljem mleku.

"Dečak je odmah primio svoju prvu dozu gvožđa, a drugu i poslednju, dobio je naredne nedelje. Takođe, počeo je da uzima i dodatke gvožđa svaki drugi dan. Mnogi to ne znaju ali previše mleka može da bude loša stvar. Moj sin je rođen tokom prve godine pandemije pa smo bili pod velikim stresom. Kravlje mleko je počeo da pije oko godinu dana i nikada nije tražio ništa drugo", priseća se majka.

Dete, mleko
Shutterstock Deca piju mleko

Dečak je pio oko litar kravljeg mleka svakog dana, što je mnogo više od preporučenih 600 ml za njegov uzrast.

"Nisam znala da kalcijum može da ometa apsorpciju gvožđa. Naš hematolog je rekao da većina roditelja nije svesna da previše mleka može da napravi problem", ističe majka koja je čak pomišljala i da njen sin ima autizam jer je uvek bio loše raspoložen i nikada se nije činio dovoljno odmornim.

Dečak se oporavio od šuma na srcu i anemije nakon samo mesec i po dana lečenja.

"Sada ima volje i energije za jelo, smeši se svakom koga vidi i, čim se probudi, razgovara sa svojim plišanim životinjama. To je sušta suprotnost u odnosu na ono vreme kada bi svoje dane započinjao i završavao suzama. Prvi put se osećam kao da ponovo upoznajem pravog sina", zaključila je mama.

Mama, sin, dečak
Shutterstock Mama i sin

(Yumama)