Zimski period je period u kom se veliki broj dece žali na bol u sinusima izazvan upalom. Kako možemo da sprečimo ali i da lečimo upalu sinusa kod dece, govorio je doktor Ivan Baljošević, ORL specijalista iz Instituta za majku i dete i profesor Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Kako je doktor Baljošević rekao voditeljki Bojani Marković u Jutarnjem programu RTS-a, upale sinusa su najčešće u periodu jeseni i zime kada smo izloženi zahlađenju, odnosno, trenutno konkretno snažnom vetru koji ovih dana dominira.

"Najčešće dolazi do infekcije nosa koje su izazvane virusima, a nos i sinusi su neraskidivo povezani, tako da često govorino o rinosinuzitisu. Smatra se da oko 20 odsto ukupne svetske populacije ima sklonosti ka obolevanju sinusa", dodaje profesor.

Skoro 90 odsto tih infekcija izazvano je virusima koji su najčešći u ovom periodu, a samo 10 odsto je bakterijske etiologije i zahtevaju lečenje antibioticima.

"Najbolja preventiva bi bila da nosimo kape i šaleve kojima sprečavamo preterano rashlađivanje glave i izbegavanje boravka na jakom strujanju vazduha. Danas na tržištu postoji određen broj antivirusnih preparata koji se mogu primeniti u tretmanu, odnosno prevenciji ovih infekcija sinusa", savetuje dr Baljošević, i dodaje:

"Hronične infekcije sinusa imaju nešto manje izražene simptome, ali njihova karakteristika je da traju duže od tri meseca u kontinuitetu, sa simptomima kao što su zapušen nos, glavobolja u čeonom predelu, slivanje sekreta, oskudno nakašljavanje svakog jutra i slično".

Prehlada, dete
Shutterstock Devojčica se žali na glavobolju

Upala sinusa kod dece i problemi sa trećim krajnikom

Doktor Baljošević napominje da kada su u pitanju deca, za razliku od odraslih, ona kada dobiju infekciju nosa, uglavnom dobiju i infekciju trećeg krajnika što se manifestuje burnom kliničkom slikom sa izuzetno povišenom temperaturom, slivanjem sekreta i posledično, komplikacijama kao što su upale uha ili infekcija donjih disajnih puteva.

Operacija trećeg krajnika su najčešće kod dece i on stvara probleme uglavnom negde do četvrte godine. Posle toga simptomi i potreba za operacijom jenjava, a treći krajnik spontano nestaje između 9. i 12. godine života.

"Ukoliko pet ili više puta tokom godine dete uzima antibiotik zbog infekcije trećeg krajnika koje se manifestuju curenjem iz nosa, povišenom temperaturom, slivanjem sekreta i ponavljanim upalama uha, onda treba ukloniti taj treći krajnik", naglašava dr Baljošević.

Kod koga se najčešće javlja upala sinusa

Upali sinusa su skloniji pacijenti koji imaju devijaciju nosa i otežano dišu na nos, ali danas, najčešće pacijenti koji imaju alergijski rinitis.

"Alergijski rinitis je jedno od najčešćih oboljenja u svetskoj populaciji i smatra se da trećina ukupne evropske populacije, negde oko 150 miliona ljudi ima sklonost ka alergijskom rinitisu. I upravo, kada imate tu preosetljivost na elemente iz spoljašnje sredine, onda imate i povećanu sklonost za dobijanje infekcije sinusa", ističe dr Ivan Baljošević.

Prehlada, alergija
Shutterstock Devojčica sa alergijskim rinitisom

Kada se radi operacija?

Operacija sinusa se radi u slučaju dijagnoze neke mehaničke opstrukcije - devijacije nosa, otoka nosnih školjki, sluznice ili nekih polipoznih promena koje su se razvile na sinusi

ma.

"Upala sinusa je uobičajena bolest samo treba na vreme da se prepozna i primeni odgovarajuća terapija. Imamo dosta pacijenata sa hroničnim sinuzitisima kojima simptomi traju skoro celu jesen i zimu. Bitno je da se pronađe uzročnik i da se na vreme otkloni", naglašava profesor dr Ivan Baljošević.

(Yumama)