Sezona kolektiva je počela, a virusi posebno napadaju decu koja su tek krenula u vrtić. Neretko u ovom periodu roditelji se susreću sa upornim kašljem kod mališana, a kako im ne biste odmah davali neke sirupe, inhalacije i druge medikamente, postoji jedno jednostavno rešenje.

U pitanju je čaj od crnog luka koji je izuzetno efikasan kod problema sa kašljom, a pogodan je i za trudnice i malu decu. Deca ga mogu piti umesto vode, a ako im se ne dopadne ukus, u njega možete staviti i jednu voćku, i budite sigurni da ga neće odbijati.

Kako se kuva čaj od crnog luka?

Glavicu luka srednje veličine isecite na 4 dela i prelijte s 3 šoljice vode. Ako luk nije prskan, iscite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo.

Ako vama ili deci ne odgovara ukus ovog čaja, prilikom kuvanja možete dodati i jabuku, pa će biti pitkiji i slađi, i deca će ga sa oduševljenjem piti.

Čaj, crni luk
Shutterstock Čaj od crnog luka

Za šta je još dobar čaj od luka?

Ovaj čaj prvenstveno je delotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, prehlade i gripa.

Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.

Ovaj čaj dobar je i za detoksikacijui jačanje organizma, tj, za celokupno naše zdravlje.

(Yumama)