Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE VAM JE KRENULO U VRTIĆ I STALNO JE BOLESNO? Ne očajavajte, stručnjaci kažu da je to dobro za njih, evo zašto

Autor Radmila Ilić

Deca u kolektivima se češće razboljevaju, a iako roditelji često znaju da očajavaju i paniče, stručnjaci tvrde da je to dobro za njih.

 Prehlada, dete, temperatura Izvor: Shutterstock

Mnogim roditeljima kojima su deca pohađaju vrtić ili školu čini se da su njihovi mališani neprestano bolesni. Međutim, pedijatri kažu da su infekcije poput gripa, prehlada i upala ušiju sasvim uobičajene za dečiju dob, naročito za prve godine života. Deca predškolskog uzrasta u proseku mogu da imaju i do 8 prehlada godišnje, dok se kod školaraca broj malo smanjuje, pa su u proseku prehlađeni 5 puta godišnje.

Koliko god da vam period kada je dete prehlađeno zna biti težak, stručnjaci imaju dobre vesti. Bolesti koje će dete doneti iz vrtića ili škole sasvim su normalne, čak i korisne.

Infekcije su normalan deo jačanja imuniteta, pa smo zato i mi, odrasli, otporniji jer smo u mlađoj dobi preboleli određene bolesti. Dakle, samim oboljevanjem deca stiču imunitet, a njihov imunološki sistem postaje sve jači.

U jesenjim i zimskim mesecima posebno je pojačana mogućnost da će dete uzrasta od jedne do tri godine oboleti od virusnih infekcija disajnog sistema. Simptomi nestaju uglavnom u roku od nekoliko dana, pa se dete opet može vratiti u kolektiv.

U slučaju da se radi o gripu u kom deca imaju nešto težu kliničku sliku, važno je da pratite temperaturu i da li pored klasičnih simptoma prehlade imaju simptome poput bolova u mišićima i zglobovima.

 Temperatura, visoka temperatura, prehlada
Dete sa visokom temperaturom u letnjim danima
Izvor: Shutterstock

Iako pojavu bolesti ne možete da sprečite, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možemo bar da smanjimo šansu za razvoj bolesti. Tajna se krije u usvajanju zdravih navika kod dece, a upravo roditelji imaju ključnu ulogu u tome.

Naučite svoje dete da redovno pere ruke, izbegavajte deljenje igračaka ili pribora za jelo sa drugom decom, osigurajte mu redovne aktivnosti, ali i dovoljno sna. Sve to jača njegov prirodni imunitet pa je samim tim i otpornije na viruse.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica