Dokazano je da hrana utiče na raspoloženje dece, a ne samo na njihovo zdravlje. Ako planirate obroke potrudite se na dnevnom nivo da uvedete neke od ovih namirnica kako bi vaša deca bila puna energije, nasmejana i srećna.

Šareno voće i povrće

Poznato je da su ove namirnice pune futonutrijenata, koji se bore protiv ćelija koje izazivaju starenje mozga, kao i drugih organa i tkiva u telu. Njih ima najviše upravo u voću i povrću i ako se svakodnevno konzumiraju smanjuju rizik od depresije i lošeg raspoloženja.

Lisnato povrće

Bogato je gvožđem i drugim hranljivim materijama kao što su folna kiselina, vlakna, magnezijum i vitamini A i C. Ponudite svom detetu zelje, kelj, spanać, blitvu i zelenu salatu. Napravite čorbice ili neki ukusan sos.

Bobičasto voće

Borovnice, kupine, maline pa čak i zamrznute sadrže dosta antioksidansa i polifenola. Oni se su najbolji u borbi portiv stresa i podižu raspoloženje. Takođe poboljšavaju pamćenje, učenje i koncentraciju.

Bundeva, banana i avokado

Bundeva sadrži triptofan i serotonin koji podstiču opuštanje. Banana je bogata vitaminom B6, ugljenim hidratima i vlaknima, što pomaže u stabilizaciji šećera u krvi i doprinose boljem raspoloženju. Na kraju avokado u sebi ima čak 20 vitamina i minerala i bomba je za male mališane.

Ovas

Nedostatak gvožđa je najveći neprijatelj za mališane jer izaziva hroničan umor, tromost i loše raspoloženje. Ovsene žitarice su prepune gvožđa i najbolje nadoknađuju njegov nedostatak.

Dete, hrana, supa
Shutterstock Dečak jede čorbu

Pasulj i sočivo

Oni isporučuju veliku dozu magnezijuma, cinka i selena mozgu što doprinosi da se deca bolje osećaja, da budu dugo sita i puna energije.

Orašasti plodovi

Orasi najbolje smanjuju stres i napetost, dovoljna je samo šaka da bi se utolila glad, a nahranio mozak.

Masna riba

Losos, tunjevina i druge vrste riba, ako se jedu makar dva puta nedeljno nadoknadiće vitamin B6 i omega-3 masne kiseline. Za decu, fokusirajte se na ribe sa niskim sadržajem žive i visokim sadržajem omega-3 kojih najviše ima u lososu i inćunima.

Fermentisana hrana

Naučnici su dokazali da je održavanje creva zdravim povezano i sa zdravim mozgom. Ako vaši mališani konzumiraju jogurt, kefir i sir, a zimi kiseli kupus i turšiju ne samo da će imati zdravu probavu, nego će kvalitetno nahraniti i mozak.

(Yumama)