Proteini ili belančevine, pored masti i ugljenih hidrata obezbeđuju neophodne kalorije za rast i razvoj dečijeg organizma.

Proteina ima u mnogim namirnicama, pa tako mališani mogu dobiti 13 grama proteina koji su im potrebni svakog dana od mahunarki (1/4 šolja leblebija = 3 grama), jaja (1 tvrdo kuvano jaje = 7 grama) i mlečnih proizvoda (1 šolja mleka = 8 grama). Ali ako želite da u jelovnik svog deteta uvrstite više mesa čiji su proteini biološki vredniji od proteina biljnog porekla, nutricionista Natalia Stasenko otkriva tri sjajna trika koji vam mogu pomoći:

1. Nema ničeg slađeg od hrskavih pohovanih šnicli. Koristite tučak za meso kako biste napravili male komade piletine ili svinjetine, tako male i tanke da se lako žvaću, a potom ih uvaljajte u kornfleks i ispohujte.

2. Kada pravite domaće pljeskavice ili ćufte, najpre u blenderu usitnite mleveno meso, ćuretinu ili piletinu sa malo vode ili mleka. “Rezultat će biti mnogo lepša konzistencija koju deca više vole.

3. Mališani obožavaju soseve. Ponudite im uz meso kečap, majonez, soja sos sa niskim sadržajem natrijuma, ranč dresing ili bilo koji drugi sos ili dresing koji vole.

(Yumama)