Domaći temeljac za bebe je neverovatno hranljiv i zdrav. Kuva se od kostiju dosta dugo, a dok ključa hranljive materije se izlivaju iz kostiju, ostavljajući čudesno ukusnu i hranljivu tečnost.

Temeljac ima izuzetno veliki značaj za zdravlje i razvoj beba, a ovo su neke od prednosti:

Jača kosti i zube

Bogat je vitaminima i mineralima, lako se vari a prepun je kalcijuma i magnezijuma koji su bitni za razvoj jakih i zdravih kostiju i zuba.

Pomaže u izgradnji vezivnog tkiva i zglobova

Sadrži glukozamin i hindroitin, koji su među najvažnijim hranljivim sastojcima za zglobove i pomažu u razvoju zglobova vašeg deteta.

Pored toga, odličan je izvor retkih hranljivih materija želatina i kolagena, koji su ključni u izgradnji i održavanju vezivnog tkiva. Ovi hranljivi sastojci takođe pomažu u izgradnji hrskavice i kostiju. Ako vaš temeljac za bebe postane želatinast, odnosno gelas kada se ohladi, to je razlog. Samo lagano zagrejte temeljac za bebe pre služenja.

Smanjuje rizik od alergije

Temeljac sadrži visok nivo kolagena što pomaže u jačanju crevnih obloga i umanjuje rizik od alergije i osetljivosti na hranu.

Jača imunitet i olakšava varenje

Specifične aminokiseline u koštanoj srži obavljaju širok spektar funkcija, uključujući podizanje imunološkog sistema i poboljšanje varenja.

Dete, hrana, supa
Shutterstock Devojčica jede supu

Kada i koliko temeljca mogu da dajem bebi?

Može da se daje u malim količinama čim beba počne da jede čvrstu hranu. Kada beba počne da jede više čvrste hrane, možete im im davati više temeljca, ali opet, kao i kod svih tečnosti, i dalje pazite da to bude samo dodatak čvrstoj hrani a ne potpuna zamena.

Kako se pravi temeljac za decu?

Potrebno je:

  • Veliki, duboki lonac
  • Cediljka

Sastojci:

  • 2 kg (ili više) kostiju * kao i kod svih životinjskih proizvoda, predlažemo da koristite najviši mogući kvalitet, naročito kada se daju bebama
  • 2 šargarepe
  • 2 celera
  • 1 luk
  • 50ml jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica nerafinisane morske soli za male bebe, za veće bebe može se povećati količina na 1 supenu kašičicu
  • 1 kašičica bibera
  • Možete dodati bilo koje povrće i/ili začini koje želite

Za supu koj je još bogatija kalcijumom, ubacite povrće kao što je repa, luk, dodatni celer, praziluk.

*Ako koristite sirove kosti: pre kuvanja ispecite kosti u rerni 30 minuta na 200 stepeni, kako biste poboljšali finalni ukus jela.

Postupak:

Postavite kosti u lonac. Pokrijte kosti hladnom vodom i dodajte jabukovo sirće. Pustite da odstoji 20-30 minuta. (Kiselina pomaže u iscrpljivanju minerala iz kostiju). Grubo iseckajte povrće i dodajte u lonac, sa bilo kakvom soli, začinima, povrćem kje koristite. Pustite temeljac da proključa, zatim smanjite jačinu ringle, osnosno temperatutu i ostavite da se krčka. Pratite temeljac prvih 2 sata zbog viška masnoće koja će se pojavljivati na površini. Skinite masnoću velikom kašikom.

Dete, hrana, supa
Shutterstock Dečak jede čorbu

Preporučeno vreme kuvanja (ne plašite se da kuvate i duže):

Govedina/jagnjetina/svinjetina: 48 sati

Temeljac od kostiju živine: 24 sata

Uklonite sa ringle i koristite dobru, gustu, metalnu cediljku za uklanjanje svih preostalih komada kosti i povrća. Temeljac možete da čuvate u frižideru do 5 dana ili zamrznuti za kasniju upotrebu. Jednom kada se ohladi, sloj masti može da se formira na vrhu, i to možete odstraniti kašikom.

Pijte 200 ml temeljca dnevno kako biste obogatili ishranu… ili koristite kada želite da dodate ukus povrću, pravite čorbe, soseve i kašice za bebe.

(Yumama)