Sočivo je najsuperiornija mahunarka zbog toga što je bogata folatima, kalijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, kalijumom, vitaminima B1 i B9, prebiotikom, proteinom biljnog porekla i brojnim drugim sastojcima.

Posebno se preporučuje za trudnice, mame koje doje, decu u razvoju i dijabetičara.

Kako se kuva sočivo?

Najbolje je da sočivo potopite u toplu vodu i ostavite ga tako preko noći. Kada takvo sočivo skuvate nećete imati problem sa nadimanjem, a organizam će dobro iskoristiti sve hranljive sastojke.

Sočivo se brzo i lako sprema bezobzira na njegovu boju. Za narandđasto sočivo potrebno je 25 minuta, dok je za zeleno potrebno 45 minuta.

Sočivo ne treba da bude prekuvano, treba da bude meko, nepromenjene forme i da se omotač ne odvaja. Kod vrsta kojima je omotač već uklonjen (žuto, crveno, belo), sočivo tokom kuvanja postaje kašasto. Napominjemo da se u omotaču nalaze mnogi dragoceni sastojci.

Sočivo u paradajz sosu
Shutterstock Sočivo u paradajz sosu

Sočivo u paradajz sosu

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica rendanog đumbira
  • 200 gr opranog i oceđenog sočiva (koje je odsojalo prethodnu noć u vodi)
  • 2 čaše kuvanog paradajza ili konzerva pelata
  • so i začini po želji

Priprema:

Propržite crni luk na nižoj temperaturi, oko 10-15 minuta, dodajte beli luk i malo đumbira. Dodajte sočivo i naspite paradajz sok, a zatim posolite i kuvajte na tišoj vatri nekih 25 minuta. Pred kraj proverite da li je sočivo dovoljno slano, dodajte ostale začine po želji. Jelo treba da bude gušće, da veći deo vode ispari.

Služite ga kao gotovo jelo, a možete dodati i ćufte, meso, ribu ili ga koristiti kao preliv za testeninu.

(Yumama)