Imuni sistem je zadužen za odbranu organizma od štetnog uticaja bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. Alergije su uzrokovane reakcijom našeg imunog sistema koji pokušava da odbrani organizam od supstanci koje inače ne škode našem organizm u i zdravlju.

Takve supstance, stimuluse koji suštinski ne štete, a na koje imuni sistem reaguje nazivamo alergenima.

Alergije mogu biti urođene, tako da ukoliko Vi ili Vaš partner imate jednu ili više alergija, opravdana je zabrinutost da li će ih i Vaša beba imati. Međutim, iako beba nasleđuje sklonost ka razvoju alergija, ne mora nužno naslediti iste alergije koje roditelji imaju.

Takođe alergije mogu biti i stečene tokom života.

Alergija na hranu se definiše kao neželjena reakcija na inače bezopasnu hranu ili komponentu hrane u koju je uključen imuni sistem organizma.

Uzroci alergije na hranu na hranu su složeni i zavise od više činilaca:

-Genetske predispozicije—verovatnoća da se kod bebe razvije neka alergija je veća ako jedan od roditelja, brat ili sestra imaju neke alergije. Ako oba roditelja imaju neku alergiju, verovatnoća je veća. Ako oba roditelja imaju istu alergiju, rizik se povećava.

-Faktora sredine

-Zdravstvenog stanja deteta

Ukoliko beba doji savet za mame je izbegavati visokoalergene namirnice, makar u periodu dok beba isključivo doji. Takođe ako primetite neku promenu u vidu crvenila, suvoće kože ili nekih drugih simptoma, propratite Vaš jelovnik, jer postoji mogućnost da je na taj način beba odreagovala na neku od namirnica koju ste konzumirali.

Ukoliko beba kao dohranu ili jedini vid ishrane koristi adaptiranu mlečnu formulu, savet je uvesti u ishranu prilagodjenu formulu- Hipoalergenu formulu.

Hipoalergena mlečna formula je namenjena bebama koje su zbog genetske predispozicije u većem riziku od razvoja alergija, i/ili ispoljavaju simpotme neke od alergija.

Uvođenje nemlečne ishrane je uvek izazovan period kako za roditelje, tako i za bebu. Naročito, ukoliko je u porodici prisutna alergija na hranu. Zato uvodjenje namirnica treba biti postepeno i vrlo oprezno.

Uvodi se jedna po jedna namirnica, sa razmakom od par dana, da biste znali na koju namirnicu je beba odreagovala ako bi se pojavio neki od simptoma.

Najčešće namirnice koje izazivaju alergiju su :

- Jaja

- Kravlje mleko

- Kikiriki

- Soja

- Orasi ili bademi

- Riba...

Simptomi alergije mogu biti :

- Osip i crvenilo tela i lica

- Pojava koprivnjače i ekcema po koži

- Povraćanje i proliv

- Oticanje jezika, lica, usana

- Kašalj, otežano disanje

Ukoliko primetite bilo kakve promene, izuzetno je važno da se odmah javite lekaru.

O uvodjenju novih namirnica u bebinu ishranu, savet je da o tome razgovarate pedijatrom.

Neke od alergija vremenom mogu proći dok neke mogu biti uporne. Potrebno je strpljenje, velika doza opreza, ali nas to ne može i ne sme sprečiti u izazovima i avanturama koje našu decu očekuju kroz odrastanje.

Pročitajte i...