Kada se menstruacija konačno vrati, to je često zbunjujuće, sporadično i nepredvidivo za mnoge mame - ali to je sasvim normalno. Ipak, mnoge porodilje se pitaju kada da očekuju da im se menstruacija nastavi po redovnom rasporedu.

Može da potrajae i nekoliko nedelja do par meseci da se predvidivi mesečni ciklus vrati. Tipično, menstruacija se ponovo uspostavlja kada se vaši hormoni vrate na nivoe pre trudnoće. Ovo se obično dešava između 6 i 12 nedelja nakon porođaja, ali ovaj proces može da potraje i duže ako dojite.

Evo svega što treba da znate o neredovnim menstruacijama nakon rođenja deteta.

Kada ću dobiti menstruaciju nakon porođaja?

U ranoj postpartalnoj fazi, imaćete lohije, vaginalni iscedak krvi, sluzi i tkiva materice. Ovo pražnjenje počinje veoma obilno i svetlo crvene krvi. Posle nekoliko dana, lohije se usporavaju, postaju oskudnije i ružičasto-braon boje. Tokom narednih pet do osam nedelja, nastaviće da svetli, postaje nepravilnije i na kraju će postati tamno braon do žute boje pre nego što se smanji i ne nestane.

Iako lohije mogu da podsećaju na menstruaciju - i moraćete da nosite uložak da biste regulisali protok krvi - to nije isto što i menstruacija.

(Izbegavajte bilo kakve proizvode za unutrašnju upotrebu tokom menstruacije kao što su tamponi ili menstrualne čašice tokom ove faze jer mogu da vas izlože riziku od infekcije.) Vaša stvarna menstruacija se ne vraća nekoliko nedelja ili meseci nakon porođaja. Vremenski okvir u velikoj meri zavisi od toga da li dojite ili ne.

Ako ne dojite

Za one koje ne doje, menstruacija će se verovatno vraća četiri do osam nedelja nakon porođaja, kaže Amina Vajt, ginekolog i bioetičar u Daramu, Severna Karolina. Ovaj period može biti veoma sličan menstruaciji pre trudnoće. Ili bi vaša menstruacija mogla da bude neredovna i može da prođe i nekoliko ciklusa dok se ne vrati u „normalu“.

Ako dojite

Ako dojite, povratak menstruacije može dodatno da se odloži, obično je potrebno nekoliko meseci ili više da se nastavi jer prolaktin (hormon uključen u proizvodnju majčinog mleka) ima tendenciju da potisne ovulaciju. Ako isključivo dojite, menstruacija se možda neće vraćati sve dok ne odviknete ili uvedete čvrstu hranu u ishranu vaše bebe. Ako dojite i koristite adaptirano mleko, menstruacija se možda vrati ranije, ali može da bude neredovna kada se nastavi.

Iako dojenje može da potisne menstruaciju, ipak je najbolje da ne računate da će dojenje služiti kao kontracepcija. Iako je trudnoća manje verovatna, još uvek možete da počnete da ovulirate (i zatrudnite) dok dojite, posebno ako ne dojite isključivo. Neredovne menstruacije tokom dojenja su posebno česte ako praktikujete kombinaciju hranjenja adaptiranim mlekom i dojenja - a čim ovulirate, možete i da zatrudnite.

Zašto su menstruacije neredovne nakon porođaja

Kada se menstruacija vrati nakon trudnoće, možda neće izgledati isto kao ranije. Vaš ciklus može biti kraći, duži, manje obilan, obilniji, sporadičan ili bolniji — i sve ove promene su normalne, kaže dr Vajt. Međutim, jedna od najčešćih pritužbi je neredovna menstruacija jer se hormoni vraćaju u normalu. Može biti veoma frustrirajuće da ne znate kada ćete krvariti - ili koliko dugo.

Međutim, osim neprijatnosti, to je sasvim normalno. Ne brinite ako dužina vašeg ciklusa varira (na primer, od 24 dana u jednom ciklusu do 35 dana u sledećem). Vaše telo se jednostavno reguliše i biće potrebno vreme da se menstruacija normalizuje. Međutim, ako ste imali neredovne menstruacije pre trudnoće, postoji velika verovatnoća da ćete nastaviti da imate neredovne menstruacije nakon trudnoće osim ako se ne leči osnovni uzrok.

Kada se obratiti svom lekaru u vezi neredovnih menstruacija

Recite svom lekaru ako vam menstruacija postane jako obilna (trebate da menjate uložak jednom ili više puta na sat), traje duže od sedam dana ili sadrži veoma velike ugruške. Preterano krvarenje nakon porođaja, koje se naziva postporođajno krvarenje, obično se javlja u prva 24 sata nakon porođaja, ali se može desiti nekoliko dana ili nedelja nakon toga. Iako retko, ovo je hitan slučaj opasan po život, pa se odmah obratite lekaru ako pokažete bilo kakve znake krvarenja.

Takođe, obavestite svog doktora ako preskočite menstruaciju nakon što se ciklus nastavi ili imate mrlje između menstruacija. Ovi simptomi mogu ukazivati na opasnost kao što su infekcija, fibroidi, polipi, trudnoća ili disfunkcija štitne žlezde, između ostalog.

Mogu li  da zatrudnim sa neredovnim menstruacijama nakon porođaja?

Da, trudnoća se može desiti sa neredovnim menstruacijama. Opšte pravilo je: ako ovulirate , možete zatrudneti. Važno je da zapamtite da će se ovulacija obično desiti pre nego što stigne vaša prva postporođajna menstruacija, jer se ovulacija javlja na sredini ciklusa, a menstruacija dolazi na samom kraju (i počinje vaš sledeći ciklus).

Svaki se** koji dovodi do unošenja spe**e u va**nu ili oko nje može potencijalno dovesti do trudnoće - čak i ako vam se nije vratila menstruaciju ili imate neredovne cikluse nakon porođaja. (U stvari, moguće je zatrudneti u prvim nedeljama nakon porođaja i otkrićete da očekujete bebu tokom posete lekaru posle porođaja.)

Iako je sigurno moguće imati zdravu trudnoću uzastopno, stručnjaci obično preporučuju da se čeka najmanje šest meseci između porođaja i začeća (iako je idealno 18 meseci ili duže) kako bi se smanjio rizik od komplikacija u trudnoći i drugih zdravstvenih problema kako za bebu tako i za mamu. Ako vam je prioritet izbegavanje druge trudnoće ubrzo nakon porođaja, obavezno koristite kontracepciju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trudnica traži ime za bebu na groblju TikTok/hodgehouse