Bebe uče u prvoj godini sve vrste novih veština, kao što su hvatanje, kotrljanje, sedenje i hodanje. Sa ovim novim i uzbudljivim istraživanjem, one će sigurno imati nezgode, padove i povrede. Uvek je jako stresno kada vam dete udari glavu, evo kako da se tada ponašate i pravilno postupite.

Najčešći razlozi zbog kojih bebe udaraju glavom

Postoji mnogo scenarija u kojima bi beba mogla da udari glavom. Najčešći uzroci ovih povreda obično su i najmanje zabrinjavajući. Uobičajeni uzroci su:

 • Pad sa sofa, kreveta i stolova za presvlačenje
 • Povrede od kotrljanja, puzanja i hodanja

Manje uobičajeni razlozi zbog kojih bebe udaraju glavom

Ređe, bebe udaraju u glavu zbog nesreća i nezgoda. Ove povrede mogu biti umerenije ili teže i to su:

 • Povrede od opreme za bebe, kao što su hodalice, ležaljke, nosiljke za bebe, sedište ili kolica koja se prevrću.
 • Povrede glave mogu zahvatiti kožu glave, krvne sudove, lobanju ili mozak.

Simptomi nakon što beba dobije manji udarac u glavu

Samo oko 7% povreda glave kod dece uzrasta od 3 do 17 godina je značajno.

To znači da se najčešće povrede glave u detinjstvu smatraju lakšim, a lečenje kod kuće je obično sve što je potrebno. Uobičajene stvari koje možete da primetite nakon manjeg udarca u glavu su plač, modrice i čvoruga.

Plakanje

Kada vaša beba udari glavom, prva stvar koja se obično desi je da vaša beba zaplače. Ovo je normalna reakcija kada im se dogodi nešto iznenađujuće, neprijatno i bolno. Uz manju povredu, plač bi trebalo da se smiri nakonkraćeg vremena nakon što beba udari glavu. Ako je plač produžen ili nekontrolisan, to ukazuje na značajniju povredu.

Umirivanje

Nakon plača, dete može provesti 15 do 30 minuta delujući malo tiho ili povučeno. Ovo je takođe normalna reakcija na manju povredu.

Tešenje

Deca osećaju emocije svojih roditelja. Ako ostanete mirni nakon nesreće, vaše dete će se verovatno osećati sigurnije.

Crvenilo ili modrice

Područje kože na kojem se pojavila čvoruga će često da pocrveni ili promeni boju u ljubičastu. Ovo se dešava zato što su koža i tkivo ispod nje oštećeni, krvni sudovi u tom području mogu početi da cure, dajući koži modrice.

Ne paničite ako vidite krv. Čak i manje posekotine mogu proizvesti iznenađujuću količinu krvi kod bebe, posebno na koži glave. To je zato što ima mnogo krvnih sudova blizu površine kože na skalpu. Ako možete da zaustavite krvarenje blagim pritiskom, nema razloga za zabrinutost.

Čvoruga

U roku od nekoliko minuta ili sati, videćete kako izlazi čvoruga, počinje da se formira na mestu gde se pojavila kvrga. One mogu postati prilično velike, ali obično ne treba brinuti sve dok je vaša beba inače dobro.

Glavobolja

Skoro polovina dece će imati glavobolju nakon povrede glave. Neka deca će osetiti tup bol. Za druge, bol  više liči na udaranje ili pulsiranje. Glavobolje mogu biti stalne ili dolaze i nestaju.

Kada se zabrinuti nakon što beba udari glavu

Naravno, beba ne može da opiše svoje simptome - osim da plače zbog toga. Dakle, kako možete reći da li je udar glave bebe nešto ozbiljnije?

Prekomerno krvarenje

Ako beba udari glavu i niste u mogućnosti da zaustavite krvarenje pritiskom od nekoliko minuta, ili ako povreda izaziva krvarenje iz drugih delova tela, verovatno imate ozbiljniju povredu. Vašem detetu će biti potrebni šavovi ako vidite veliku ili široku pukotinu na koži.

Nesreće sa jakim udarcima

Bebe mlađe od 1 godine imaju veću verovatnoću da zadobiju frakture lobanje i krvarenje u mozgu.

Dakle, ako je vaše dete palo, doživelo jak udarac ili je povređeno u ozbiljnoj nesreći, verovatno mu odmah treba medicinska pomoć. Ako su pogođeni drugi delovi tela vaše bebe, posebno vrat ili kičma, verovatno imate ozbiljniju povredu. Nikada ne pomerajte dete sa sumnjom na povredu kičme.

Promena ponašanja

Ako vaša beba ili novorođenče udari glavom i ima sledeće promene u ponašanju, potražite medicinsku pomoć:

 • Postaje nervoznije nego inače
 • Odbija hranu
 • Preterano povraća
 • Deluju manje koordinisano
 • I dalje deluju letargično, bezvoljno
 • Ne liče na sebe nekoliko sati nakon udarca

Ovi su razlozi za zabrinutost, jer ukazuju na ozbiljniju povredu glave deteta.

 • Ne reaguje
 • Kad god se vaša beba "onesvesti" ili izgubi svest, to je hitan slučaj. Potražite hitnu medicinsku pomoć.

Povraćanje

Mnoga deca će povraćaju jednom ili dva puta nakon povrede glave. Lekari savetuju da potražite medicinsku pomoć ako se povraćanje nastavi kod dece starije od 2 godine.

Međutim, kod bebe, povraćanje može biti ozbiljniji znak. Ako beba povrati nakon što udari glavu, to je odmah za odlazak kod lekara.

Ako vaša beba udari glavu, zaplače odmah nakon toga i lako se uteši nakon nekoliko minuta, najbolje što možete da uradite je da pokušate da ne paničite. Čak i mališani mogu da shvate roditeljsku anksioznost, a to obično može samo da pogorša situaciju. Ne samo to, već nećete moći racionalno da razmišljate o tome šta da radite.

Pored maženja i poljubaca, možete preduzeti nekoliko jednostavnih mera kod kuće kako bi se beba osećala malo bolje i sprečite bilo kakve komplikacije od udarca.

 • Lagano pritisnite na svako krvarenje.
 • Ako postoji posekotina, operite je sapunom i vodom i nanesite antibakterijsku mast.
 • Odmah stavite paket leda na izbočinu da biste ublažili otok (nemojte nanositi led direktno na bebinu kožu; stavite peškir ili platnenu pelenu između leda i povređenog područja).

Lekari obično preporučuju da obratite posebnu pažnju na ponašanje vaše bebe u narednih 24 do 48 sati. Potražite znake potresa mozga ili ozbiljne povrede, uključujući povraćanje, nedostatak koordinacije, zbunjenost, ekstremnu nervozu, preterani zamor ili nereagovanje.

Kada posetiti lekara

Čak i sa manje ozbiljnim udarcima, većina stručnjaka preporučuje da pozovete lekara da proveri kada vaša beba udari glavu. U većini slučajeva, poseta lekaru će biti nepotrebna. Za manje čvoruge, medicinska ordinacija će vam objasniti koje mere nege kod kuće treba da preduzmete i kada odvesti bebu na pregled.

Znaci upozorenja koje treba znati

Ako vaša beba doživi bilo šta od sledećeg, odmah idite u hitnu pomoć:

 • Gubi svest
 • Krvarenje koje neće da prestane

Lekar će da proceni vašu bebu zbog promena u ponašanju nakon udarca glave ili znakova infekcije na mestu izbočina.

Ako dovedete bebu, lekar će početi tako što će vam postaviti niz pitanja, uključujući:

 • Kako je beba udarila u glavu i kada je došlo do udarca
 • Kako je čvoruga izgledala u vreme kada se desila i koje je druge simptome imala beba
 • Da li beba pokazuje znake dodatne nervoze, gubitka svesti, povraća, ima napade ili dodatnu pospanost

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack