U prvih nekoliko dana nakon rođenja, normalno je da imate krvarenje nalik na menstruaciju, lohije. Ovo se dešava kada se vaša materica skuplja na veličinu koja je bila pre trudnoće. Krvarenje odmah nakon rođenja može biti prilično teško. Takođe može biti jarko crvena krv prvih nekoliko dana, ali postepeno postaje braonkasta pre nego što prestane nakon otprilike 2 meseca. Krvarenje može biti jače ujutru kada ustanete, posle dojenja ili posle vežbanja. Nekontrolisano teško krvarenje nakon porođaja, nazvano postporođajno krvarenje, može biti ozbiljna stvar. Ako ste se porodili pre više od 24 sata, odmah se obratite svom lekaru ili babici ako primetite: krv koja natapa više od jednog uloška svakih 1 do 2 sata naglo povećanje količine krvi ili velike ugruške krv koja iznenada postaje jarkocrvena, vrtoglavicu, slabost ili otežano disanje bilo šta drugo što izgleda neobično u vezi sa vašim krvarenjem nakon porođaja.

Kada će mi se menstruacija vratiti?

 Ako odlučite da isključivo dojite, vaša prva menstruacija se možda neće vratiti nekoliko meseci. Za one koji nastavljaju da doje, možda se neće vratiti za 1 do 2 godine. Ne postoji način da znate da li će vam se menstruacija vratiti na isti način kao pre trudnoće. Ako osetite drugačiju vrstu menstrualnog bola ili su vam se menstruacije promenile, razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih nedoumica. Ne preporučuje se uzimanje lekova protiv bolova kod menstruacije koji sadrže naproksen ako dojite .

Da li dojenje utiče na moje menstruacije?

Uobičajeno je da nemate menstruaciju dok dojite. Koliko dugo traje zavisi od toga koliko često dojite i kada unosite drugu hranu u ishranu vaše bebe. Teško je predvideti kada će vam se menstruacija vratiti nakon porođaja. Način na koji hranite svoju bebu je samo jedan faktor koji utiče na to.

Da li treba da koristim kontracepciju tokom dojenja?

Kada počne ovulacija, možete zatrudneti. Ovo se može desiti pre nego što dobijete prvu menstruaciju nakon porođaja. Dakle, ako želite da izbegnete trudnoću tokom dojenja, trebalo bi da koristite kontracepciju. Postoji nekoliko bezbednih opcija kontracepcije koje možete razmotriti dok dojite. Razgovarajte sa svojim lekarom za savet pre nastavka seksualne aktivnosti.

Da li će menstruacija uticati na ukus mog majčinog mleka?

Ovulacija i menstruacija znače da se u vašem telu dešavaju hormonske promene. Ako primetite da se beba muči oko vaših grudi kada imate menstruaciju, to može biti znak da je ukus privremeno drugačiji. Ako ste zabrinuti zbog bilo čega u vezi sa dojenjem, možete razgovarati sa konsultantom za laktaciju (zdravstvenim radnikom koji je specijalizovan za dojenje).

Kada je u redu ponovo koristiti tampone nakon trudnoće?

Najbolje je da ne koristite tampone sve dok ne završite lekarski pregled 6 nedelja nakon porođaja. Ako vam se normalne menstruacije vrate pre ovoga, koristite higijenski uložak dok vam lekar ne da drugi savet.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay