Novorođenim bebama nije potrebno mnogo osim odeće i pelena. Mnogo toga je što kao budući tata možete da uradite. Međutim, i dalje ćete morati da pripremite svoj dom, auto, budete najveća podrška i pomoć supruzi. Trebalo bi da razmislite o tome gde će vaša nova beba spavati, kako je  kupati, gde ćete  promeniti pelenu. Pre nego što se beba rodi, biće vam potrebni krevetac i kolica. Ako ćete se voziti sa bebom u vozilu, takođe ćete morati da organizujete svoj automobil. Uverite se da imate odobreno sedište za decu okrenuto unazad za svoj automobil.

Kako mogu biti uključeni otac?

Nakon što dođete kući sa bebom, pokušajte da se uključite u svaki aspekt brige o vašoj bebi. Ovo će izgraditi vaše samopouzdanje kao novog tate. Naučite kako da obučete svoju bebu, okupate je bezbedno, promenite pelene. Vi i vaša partnerka treba da se igrate sa vašom bebom. Provedite što više vremena jedan na jedan sa svojom bebom. Ovo će vam pomoći da se oboje povežete sa detetom i da jedni drugima date vremena za odmor. Možete pomoći razvoju mozga vaše bebe razgovarajući sa njom, svejedno što vas ne razume, oponašajući njen izraz lica, čitajući svojoj bebi. Reagovanje na znake vašeg deteta pomoći će im da izgrade svoje veštine osnovnog jezika.

Kako mogu podržati mamu koja doji?

Dojenje ima mnogo prednosti, ali može potrajati nekoliko nedelja da se naučii kako pravilno dojiti. Vaša podrška i ohrabrenje će pomoći ženi da nastavi dalje. Možete naučiti zašto je dojenje važno i kako funkcioniše. Na taj način možete pomoći i uočiti sve probleme rano. Ohrabrite da mama zatraži pomoć ako joj je potrebna. Dok vaš žena doji, možete je podržati na sledeći način: donoseći piće ili jastuk, brinete o braći i sestrama, kućnim ljubimcima ili posetiocima , smestite svoju bebu posle hranjenja u krevetac.

Šta je sa balansiranjem između posla i porodičnog života?

Roditeljima može biti teško da usklade posao i porodični život. Dobra je ideja da razgovarate o tome šta treba da se uradi, ko će to da uradi, kako ćete upravljati svojim finansijama, i dobro je da svoju ženu u mnogome poštedite i odmenite, naravno uz njenu saglasnost. Mnogi partneri će uzeti malo odsustva sa posla kada im se beba rodi. Vaša žena može imati pravo na porodiljsko odsustvo — državnu isplatu koja će vam pomoći da se brinete o novorođenom detetu, to ne znači da ćete uvek moći da na ovaj novac računate, jer će vam se sada troškovi mnogo povećati. Štednja, odvajanje sa strane pre nego se beba rodi, mogu mnogo da pomognu.

Kako bi se naš odnos mogao promeniti?

Dok vi i vaša partnerka učite da budete roditelji, možda ćete otkriti da imate različita mišljenja o nekim stvarima. Ovo može biti teško. Razgovor i slušanje različitih gledišta je najbolji način da se ova osećanja prevaziđu. Najbolje je za vašu bebu ako ste roditelj kao tim u kojem zajedno donositi odluke, pristajete na svoje uloge roditelja, rešavate sukobe mirno i sa poštovanjem.

Se**ualni odnosi se takođe mogu promeniti nakon rođenja bebe. Ženama koje rađaju verovatno će se savetovati da nemaju se** sve do 6-nedeljnog postnatalnog pregleda. Čak i tada, možda intimni odnosi budu teški zbog umora, fizičke promene nakon porođaja, postnatalne depresije. Vezu možete održati čvrstom pružanjem podrške dok se vaša žena oporavlja od porođaja, pronalaženje drugih načina da budete intimni (poput ljubljenja i maženja), deljenje poslova nege beba i kućnih poslova.

Kako da se brinem o sebi?

Briga o novorođenoj bebi može biti iscrpljujuća. Možda se osećate umorno, preplavljeno. Može biti lako zaboraviti na brigu o sebi. Pokušajte da jedite zdravo, uradite neku fizičku aktivnost, naspavati se kad god možete. Zapamtite, tate takođe mogu dobiti postnatalnu anksioznost i depresiju. Veoma je važno da razgovarate sa svojim lekarom ako se osećate jako umorno, razdražljivo ili ljuto, preopterećeno do granice pucanja ili kao da ne možete da se nosite sa novo nastalom situacijom. Za traženje pomoći može biti potrebna hrabrost, ali to je najbolja stvar koju možete učiniti za sebe i svoju porodicu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay