Kada postanete majka susretnete se sa brojnim situacijama koje pre toga ne biste mogli ni da zamisite. I koliko god da se pripremate na to, psihički i fizički, neke stvari vas uvek iznenade.

Evo šta žene najčešće ne očekuju posle porođaja.

Stomak je i dalje tu

Porođaj je dobro protekao, konačno imate svoju bebu u naručju, ali i trudnički stomak koji je i dalje tu. Ne brinite, materica je još uvek povećana i potrebno je oko šest meseci da se vrati u pređašnju veličinu, tako da ni stomak ne može odmah da spadne.

Dugo spremanje

Jedva ste dočekali da idete sa bebom u šetnju, ali ono na šta ne računate je da bi trebalo da se spremate barem pola sata ranije nego što ste navikli. Pitate se zašto? Pa, bebe imaju običaj da se ukake ili izbljuckaju po sebi (ili vama) čim uhvatite za kvaku da idete napolje.

Kabanica je nephodna

Nemoguće je da istovremeno držite kišobran i gurate kolica, što ćete i sami otkriti prvi put kada vas uhvati pljusak napolju. Bebu uvek možete zaštititi navlakama za kolica koje su namenjene upravo za to, a najbolje rešenje za vas je kabanica koja će vam uvek biti pri ruci.

Bubuljice na bebinom licu

Nekako se podrazumeva da je bebina koža čista, nežna i mekana, zato mnoge mame budu iznenađene kada se na licu njihovih mališana pojave sitne bele bubuljice. Ne brinite, one nastaju zbog začepljenja usled još uvek nerazvijenih lojnih žlezda na licu i same će nestati – ne pokušavajte da ih uklonite bilo kako.

Pojačano znojenje

Mnoge mame nisu spremne na pojačano znojenje posle porođaja, ali mnogima se to dešava. To je posledica oslobađanja tečnosti koja se nakupila u telu tokom trudnoće i ubrzo će proći. U međuvremenu, nosite laganiju odeću i pijte dosta vode.

Panika

Nije neobično da mame na početku osećaju paniku kada ujutru njihov partner ode na posao, a one ostanu same kod kuće sa bebom. Ne brinite, i to je normalno, a ono što može pomoći je da se redovno viđate sa nekom prijateljicom ili drugim bliskim ljudima, prijaće vam da ne budete fokusirani samo na bebu 24 sata dnevno.

Krvarenje posle porođaja

Iznenadili biste se koliko žena ne očekuje da nakon porođaja moraju da nose uloške zbog krvarenja. To će biti neophodno sve dok ne prestane isedak od krvi, sekreta i materičnog tkiva, što obično potraje oko šest nedelja – doduše, ne istim intenzitetom kao prvih dana.

Izgled tela

Jasno je da se telo tokom trudnoće mnogo menja i ne treba očekivati da dan nakon porođaja izgledate kao da niste ni bili trudni. Možda slavne dame uspevaju da u staru odeću uđu nedelju dana posle porođaja, ali je u proseku potrebno oko devet meseci da se telo vrati u formu – naravno, to vreme može da varira u zavisnosti od mnogo faktora.

Manje obaveza

Imate bebu, "obavezu" koja zahteva vašu danonoćnu posvećenost, posebno u tim prvim danima. Zato, ne budite previše strogi prema sebi, već smanjite listu kućnih obaveza i očekivanja od sebe. Sama činjenica da brinete o bebi je najveći uspeh, a čišćenje, peglanje i sve ostalo mogu malo i da pričekaju.

Briga o sebi

Sasvim je jasno da je beba sada vaš prioritet, ali mnoge mame pre porođaja nemaju ni blagu predstavu koliko su prvi dani sa bebom iscrpljujući. I to je sasvim normalno, ne brinite, vremenom će postati lakše, ali u međuvremenu ne zapostavljajte sebe. Nemojte da zapostavljate sebe, svoje mentalno ni fizičko zdravlje jer je vašoj bebi potrebna zdrava mama. Nađite barem malo vremena za opuštanje i mnogo ćete više uživati sa svojom bebom.

BONUS VIDEO:

Miris tela posle porođaja TikTok/thebiggersthebetter

(Yumama/N. Z.)