Cucla, kolica, krevetac, flašica...sve ima svoju svrhu  posebno u prvoj godini bebinog života, ali kako dete raste te stvari postaju navike koje treba odbaciti. Većina roditelja će potvrditi da je najteže prelomiti taj trenutak kada je dete preraslo nešto što mnogo voli, ali zbog razvoja i pre svega zdravlja odvikavanje je neizbežno.

Ukoliko ste u dilemi kada, evo male pomoći i saveta koji je pravi trenutak:

Cucla

Ako dete zaista voli cuculu, slobodno možete da sačekate do druge godine. Posebno ako se uzme u obzir da je upravo ona najčešći metod smirivanja beba, ukoliko je sama ne odbaci ranije, slobodno je pustite da uživa. Čak i pedijatri preporučuju korišćenje cucle u prvim mesecima života jer smanjujerizika od sindroma iznenadne smrti (SIDS). Međutim nakon druge godine, njena upotreba može da izazove probleme kod zubića i razvoja govora.

Flašica

Pedijatri preporučuju da je idealno da dete između 12 i 18 meseci počne da koriste šolju ili čašu. Nema štete u korištenju noćne flašice do druge godine života (dok god ne dopuštate detetu da zaspi sa flašicom u kojoj je mleko ili sok jer to može da izazove karijes). Međutim ako vam dete nakon prve godine koristi flašicu tokom dnevnog hranjenja, može da bude kontraproduktivno.

"Ako mališani piju previše mleka iz flašic, verovatno neće biti  zainteresirani za drugu hranu koja im je potrebna", upozoravaju pedijatri. Savršeno vreme za uvođenje šolje sa poklopcem je oko devetog meseca, kada bebe postanu uporne i žele što više toga same da isprobaju.

beba-noć-krevetac-plač.jpg
Shutterstock Dete plače u krevecu

Prelazak iz kreveca u krevet

Pravi trenutak prelaska jer kada dete preraste krevetac i postane previše aktivno, odnosno kada postoji opasnost da može samo da izađe iz njega. Psiholozi objašnjavaju kako je idealno pričekati do treće godine, jer bi čak i deca koja su dobri spavači mogu imati problem, ako se ta promena napravi pre nego što budu spremni. "Za razliku od kreveca, krevet nema pravih granica u obliku ograde i dete mora da bude dovoljno svesno i da razume kako veći kreveti funkcionišu bez barijere".

dete-kolica-plač.jpg
Shutterstock Dete neće u kolica

Kolica

Ovde jedino nije postavljena tačna granica, jer sve zavisi od toga kada vam dete prohoda. Činjenica je da neka dece dugo koriste kolica i da je roditeljima tako mnogo lakše. Ali trčanje za njima, pa čak i nošenje mnogo će brže da ohrabri dete da počne stabilnije i duže da hoda. Predugo korišćenje kolica može da sve to da odloži.

Popodnevni san

Pravi trenutak odvikavanja je kada popodnevni san počne da se upliće sa noćnim spavanjem. Mnogi roditelji priznaju kako popodnevni san praktikuju koliko god dugo mogu, s obzirom da često u to vreme stignu da obave neke druge stvari ili jednostavno i sami odmore. Ali, kada zbog popodnevnog sna imate problema sa spavanjem noću, razmislite o trenutku da je vreme za izbacivanje spavanja preko dana. "Većina beba odvikne se od jutarnjeg dremanja do 18 meseca, a 10 do 25 posto dece prestane da spava preko dana do treće godine", ističu psiholozi i dodaju kako do četvrte godine velika većina dece uopšte više ne spava preko dana.

(Yumama)