Dojenje je veliki izazov posbno u prvim mesecima dok se ne usupostavi laktacija i ritam hranjenja bebe. Mame su često u dilemi da li je beba dovoljno sita i koliko često treba da doji. Iako je svaka beba za sebe i mnogi faktori utiču na ritam dojenja, ovo su upustva koja mogu da vam posluže kao orjentir:

Novorođene bebe

Bebe koje sisaju bi trebalo da se hrane 8 do 12 puta u roku od 24 sata. Beba uglavnom oko 90% mleka uzme već u prvih 10 minuta sisanja.U prvih par nedelja važno je da beba ne preskače obroke i da se pridržavate pravila hranjenja na svaka dva do tri sata, dok pedijatar ne kaže drugačije. Ukoliko se tokom noći ne budi sama, možda ćete morati da je budite za hranjenje.

Od 1 do 5 meseca

Između 1 i 3 meseca apetit bebe, kao i kapacitet želuca, raste i verovatno će se glasnije oglašavati kada je gladna. Beba od 3 meseca trebalo bi da sisa 6 do 8 puta dnevno (na 24 sata). Nemojte se brinuti ako beba završi podoj na jednoj dojci za 5 minuta. Beba koja ima dobar apetit i lepo sisa vrlo brzo isprazni dojku i zasiti se. Ako ne želi da nastavi sa podojem nemojte je forsirati, bebe znaju kada im je dosta.

Noćni podoji, dojenje, mama, beba, hranjenje
Shutterstock Mama doji bebu u toku noći

Od 6 do 9 meseci

Sa uvođenjem čvrste hrane ona počinje da dobija na značaju. Majčino mleko je i dalje hrana broj jedna, ali bebama s uvođenjem čvrste hrane menjaju ritam dojenja. Ako beba pojede svoju kašicu, uglavnom se taj podoj preskače ili odlaže dok beba ne zatraži da sisa. Neretko bebe traže i da sisaju nakon obroka, međutim u ovom uzrastu za njih sisanje je i uteha posebno u fazama skokova u razvoju ili kada jednostavno žele vašu blizinu.

Dojenje bebe od 9 do 12 meseci

U ovom periodu beba u svom jelovniku ima zastupljene brojne namirnice i čvrsta hrana postaje sada prioritetna ulogu. Dakle, obroci sa čvrstom hranom su primarni i potrebni. Dojenje je i dalje prisutno, ali u ovoj fazi je važno da uključite svoj instikt i sami procenite svoje dete. Ako lepo jede obroke, možete polako da izbacujete podoje jedan po jedan, poslednji ostaje večernji podoj koji više služi za uspavljivanje.

Uglavnom, ako vaša beba ima tri glavna obroka i dve užine, verovatno će da sisa samo ujutru i pred spavanje, ali izuzetaka uvek ima i to je uredu, ako bebi i vama tako prija.

(Yumama)