Intimni odnosi nakon porođaja vrlo često su tema zbog koje se mnogi parovi brinu. Šta se to promenilo? Da li odjednom jedno drugom više niste privlačni? Da li će se vratiti na staro? Pitanja su koja muče mnoge žene i muškarce koji su nedavno postali roditelji, a evo šta stručnjaci kažu o svemu tome.

U prvim mesecima nakon porođaja, ženu karakteriše smanjenje seksualne želje. Prvo, čitav period dojenja karakteriše nizak nivo polnih hormona u krvi majke, a to znači da žena može da se zabrine zbog suvoće vagine, smanjenog libida, pa čak i (retko) osećaja koji podsećaju na valunge tokom menopauze.

Drugo, hormonska pozadina žene koja je nedavno rodila se menja, čak i ako ne doji. Mozak i drugi organi aktivno sintetišu supstancu koja pomaže ženi da se brine o svom detetu, da se nosi sa nedostatkom kvalitetnog noćnog sna... Seksualna funkcija, i očiglednih razloga, bledi zbog toga što telo svu snagu troši na oporavak nakon trudnoće i prilagođavanju novim uslovima.

Ponekad u pravcu intime mozak jednostavno ne radi. Ovo nije dug period, ali je veoma važan.

Libido će se vratiti sa menstruacijom?

Kada će se pojaviti menstruacija kod žena koje doje ne može da se precizira. Kod nekih se javi i čak posle mesec dana, dok se kod drugih javi posle šest meseci ili čak godinu dana. Obično se dešava da majke koje ne doje dete dobiju prvu menstruaciju nakon dva meseca, dok kod majki koje samo doje, dođe za oko šest meseci. Bilo koja opcija je u redu.

Noćni podoji, dojenje, mama, beba, hranjenje
Shutterstock Mama doji bebu u toku noći

Međutim, dojenje nije uvek prepreka za obnavljanje ciklusa. Ali postoji veza između obnavljanja menstruacije i povratka libida.

Inače, mlade mame treba da zapamte i da već dva meseca nakon porođaja, čak i kada doje i nisu dobile prvu menstruaciju, može da ovulira, odnosno ako ne planira bebu treba da misli o kontracepciji.

(Yumama)