Bebi je potrebno dosta vežbe za svaku radnju, pa čak i za osmeh. Iako nama deluje kao nešto neverovatno jednostavno, za osmeh bebe je potrebno da se uključi 17 mišića.

Endokrini procesi u ljudskom telu su usko povezani sa mentalnim: svaka emocija ima svoj hormon - radost, iznenađenje, strah. Kroz placentu, majčini hormoni prodiru do bebe, a ono doživljava iste emocije kao i trudnica. Buduća beba ima neku vrstu memorije koja čuva informacije o svemu što se dešava. Dete pamti i dobro i loše, pa ako želite da živi sa zadovoljstvom, smejte se, razmazite se, jer beba oseća raspoloženje majke.

Tri nedelje nakon rođenja, deca počinju sa posebnom pažnjom da gledaju svoju majku. U ovom trenutku pokušavajte da se osmehnu bebi što je moguće češće, recite joj ljubazne reči, radosno razgovarajte sa njim, pevajte pesmice... A do kraja prvog meseca ili početkom drugog, sigurno ćete videti bebin osmeh.

Od osmeha do smeha

Kada se uspostavi kontakt očima između majke i bebe, dete ima prvi socijalni osmeh. Malo kasnije će to biti praćeno zvukovima iz grla, što su prvi pokušaji smeha.

U periodu kada primetite da je dete počelo da vas primećuje (kada se približite ono će na trenutak da zastane i da se osmehne), pokušajte da vašu komunikaciju obojite pozitivnim emocijama. Rezultat takve komunikacije biće glasan osmeh koji poziva na komunikaciju i zabavu.

Kada beba napuni tri meseca, primetićete da se njeno ponašanje promenilo: osmeh ne silazi sa lica, dete veselo guguće, smeje se, trza rukama i nogama... Sve to ukazuje na normalan mentalni razvoj.

Beba, osmeh
Shutterstock Nasmejana beba

Obično do kraja šestog meseca, dete se trudi da razume emocije odraslih, posebno majki. Gledajući svoju majku, dodirivajući je, slušajući njen glas, on uči metode istraživanja koje će mu biti potrebne da komunicira sa svetom.

U ovom uzrastu detetu treba da čitate pesmice, da sluša prijatnu muziku, golicate ga... Da biste kod deteta razvili sposobnost smejanja, pokušajte da mu ukažete na sve smešne stvari u okolini.

Šta ako se beba ne osmehne?

Osmeh je svakako važna faza u razvoju, ali ne treba da brinete o njegovom odsustvu ako je:

  • Beba mlađa od 3 meseca.
  • Drži se za glavu.
  • Fokusira se na objekte i lice.
  • Može da se fokusira na jednu stvar.
Beba, osmeh, kupanje
Shutterstock Nasmejana beba

Međutim, ako se i sa puna 3 meseca beba ne nasmeje, treba se obratiti pedijatru. On će odlučiti da li je bebi potrebna neka specijalistička pomoć.

Među razlozima zbog kojih beba može da se ne smeje su:

  • Fiziološki i psiho-emocionalni poremećaji
  • Poremećaji koordinacije pokreta
  • Nemogućnost koncentrisanja na osobu ili predmet.

(Yumama)