Strije su oštećenja ili napuknuća na površini kože koja nastaju usped naglog rasta i rastezanja, što je običaj u trudnoći prilikom rasta bebe. Strije se mogu javiti na stomaku, ali i na dojkama, ramenima, nadlakticama, natkolenici i zadnjici.

One na početku imaju crvenu boju, ali kako vreme prolazi sve su svetlije, skoro bele. Posle porođaja ne nestaju, ostaju ožiljci koje vaše telo ne može samo da regeneriše, ali vremenom postaju manje vidljive.

Ono što vas može utešiti jeste da strije nisu štetne, i ne uzrokuju nikakve zdravstvene probleme osim što ženama predstavljaju estetski problem, pa konstantno traže rešenje.

Strije se javljaju kod 8 od 10 trudnica, što zavisi od povećanja težine u trudnoći ali i od same kože trudnice.

Pojava strija može uticati na ženino samopouzdanje, ali i ako su vam se pojavile tokom trudnoće nemojte pokušavati baš sve načine da ih rešite jer neke stvari mogu naštetiti bebi.

Strije na stomaku
Shutterstock Strije na stomaku

Lečenje strija:

Nastanak strija možete pokušati da sprečite kremama, gelovima i losionima, kojih ima puno na tržištu i mnogi proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi baš korisni. Međutim, mala je šansa da mogu da ih spreče ili da ih uklone ako nastanu.

Preparate za negu kože treba početi primenjivati još dok su vaše strije crvene ili ljubičaste. I masaža kože može pomoći, ali kao i kod većine stvari na našem telu, genetika je ključna. Tako da, ukoliko vam je koža lakše rastegnutija, to su manje šanse da dobijete strije.

Najbolja terapija za uklanjanje strija je laser, ali ni on im ne može pomoći da nestanu potpuno već samo da ostanu manje vidljive.

Strije neće nestati kada se beba rodi ali će vremenom postati mnogo manje vidljive. A na kraju, treba li uopšte da se opterećujete njima? One su samo znak koji vas podseća na bitku u kojoj je vaše telo odnelo najlepšu pobedu i na svet donelo to malo biće.

(Yumama)