Prvih nekoliko dana života sa vašom bebe je veoma uzbudljivo i prilično zamorno. Mnogo novih stvari vaš čeka, ali ne brinite vrlo brzo ćete uhvatiti ritam. Od velikog značaja je i dolazak patronažne sestre, koja će vam objasniti sve najbitnije oko nege i hranjenja. Važno je da pitate sve što vas zanima i da sa njom rešite svaku nedoumicu. Međutim nije loše da se i sami pripremite za te prve dane, kako biste se osećali sigurnije i smirenije. 

Hranjenja i spavanja

Većina beba spava manje od 4 sata odjednom, a zatim se bude da se nahrani. Većina novorođenčadi spavaće oko 16 sati svaka 24 sata. Međutim treba da imate u vidu da je svaka beba za sebe, neke će brzo uhvatiti ritam hranjenja i spavanja, a neke bebe će zahtevati duži period prilagođavanja, na to utiču mnogi faktori. Najvažnije je da se ne opterećujete na početku strogih pravila kada beba treba da jede i spava. Ukoliko nema nekih komplikacija i problema nakon porođaja, pustite samu bebu da diktira neki svoj tempo, hranite je na zahtev i svaki put kada primetite prve znake umora uspavajte je. Ciklus "hrani, igraj, spavaj" je bolji za vas i vašu bebu nego da sledite raspored.

Vodite računa u kom položaju vam beba spava i obezbedite joj mesto za miran san. Najidealnije je da je stavite na bok i menjate stranu spavanja svaki put kada je spustite, i obavezno izbegavajte bilo kakve jastuke i ćebiće u krevecu, kao i plišane igračke radi bebine bezbenosti.

Kupanje

Kupanje vaše bebe može da bude veliki izazov posebno na početku.Postoj jasna tehnika koju će vam patronažna sestra pokazati, isto je važno prvih dana voditi računa o pupku tokom kupanja. Vaša beba će imati deo pupčane vrpce još uvek pričvršćen. Održavajte ga čistim i suvim i ostavite da se prirodno zaceli. To pravilo ne važi za genitalije koje se redovno treba održavati čistim, posebno posele velike nužde. Jako brzo ćete shvatiti koliko je kupanje čarobno i uživaćete u svakom trenutku.

Beba, rođenje, težina
Shutterstock Merenje težine po rođenju bebe

Merenje i provera zdravlja bebe

Da biste bili sigurno da je vaša beba dobro, svi najvažniji pregledi obaviće se u porodilištu nakon porođaja. Vaša beba će imati kompletan pregled glave, očiju i ušiju, usta i jezika, genitalija, kožu, šake i stopala, kičme i kukove. U retkim slučajevima kada se otkriju bilo kakvi problemi, lekar ili babica mogu da urade dodatne testove. Mnogi roditelji su najviše zabrinuti oko gubitka težine, međutim bebe obično gube na težini tokom prvih nekoliko dana, a zatim počinju da je vraćaju.Trebalo bi da se vrate na svoju porođajnu težinu za oko 2 nedelje. Ako vaša beba izgubi previše u prvih nekoliko dana, onda se obavezno posavetujte sa pedijatrom kako bi se našao uzrok i brzo rešio problem.

Prvi sledeći pregled nakon porođaja možete da očekujete do 4 nedelje, sa praćenjem od 6 do 8 nedelje. Tada će se uraditi kompletna provera napredovanja vašeg deteta nakon dolaska u kuću. Jako je važno da pratite kalendar obavezne vakcinacije - beba prvu vakcinu, protiv hepatitisa B dobija još u porodilištu, ostale se primaju od šeste nedelje do godinu dana.

Presvlačenje bebe

Stolica vaše bebe se prilično menja u prvoj nedelji. Praćenje ovih promena je jedan od načina da vidite da li je vaša beba zdrava i dobro hranjena. Bebina stolica se postepeno menja od crne i lepljive na dan rođenja, do senfa žute kada vaša beba počne da pije mleko, najčešće oko trećeg i petog dana.

Nemojte da vas zbuni ako beba ima stolicu posle svakog hranjenja, prvih nekoliko dana ćete toliko pelena promeniti da ćete postati pravi profesionalac.Ono što jedino treba da vas zabrani jesu suve pelene. Ukoliko su pelene svaki put mokre nakon presvlačenja, onda vaša beba super. 

Beba, povijanje, spavanje, mama
Shutterstock Povijena beba spava

Šta je važno da imate kod kuće kada beba dođe

Nemojte da se zalećete i kupite gomilu stvari, posebno ako vam je ovo prva beba. Najvažnije je da imate pelene, nekoliko zeka i benkica i kremice za negu kože. Sve ostalo ćete naknadno kupiti ako bude bilo potrebe. Tek rođenoj bebi nije potrebno mnogo stvari. Uglavnom, ona samo želi da budu nahranjena, ušuškana i da provode mnogo vremena sa vama. Jednostavan krevetac ili kolevka koji su bezbedno postavljeni, kolica, auto-sedište, pelene su odličan početak.

(Yumama)