Sindrom zalazećeg sunca kod  je oftalmološki znak koji je rezultat pareze pogleda nagore. U ovom stanju oči izgledaju okrenute nadole, može se videti prostor između gornjeg kapka i šarenice, a donji deo zenice može biti pokriven donjim kapkom.

Lekari još nisu potpuno utvrdili uzrok ovog sindroma, ali izgleda da je povazana sa povećanjem intrakranijalnog pritiska. Međutim, može se povremeno pojaviti i kod zdravih odojčadi do 7 meseci starosti pri promeni položaja ili uklanjanjem svetlosti. Kod njih je to benigna forma i predstavlja nezrelost refleksnih sistema koji kontrolišu pokrete očiju.

Kod 40 odsto dece sa ovim sindromom pokazalo se kao jedan od najčešćih znakova hidrocefalusa. Kod njih se može primetiti uvećan obim glave, puna fontanela, odvajanje šavova, razdražljivost ili povraćanje. Ovaj znak je dragocen jer je rano upozorenje na Hidrocefalus i zahteva hitnu hirušku intervenciju.

Beba
Shutterstock Beba

Iskustvo jedne bebe

Beba je rođena u 34. nedelji zbog preranog pucanja vodenjaka, a njegova mama je u anamnezi imala bakteriju Ešerihiju Koli. Rodio se sa 2 kilograma i 200 grama, lečen je od sepse i otpušten kući.

Nakon nedelju dana ponovo je primljen zbog Ešerihije i meningitisa. Nedelju dana nakon drugog otpusta, primljen je i treći put u bolnicu. Prednja fontanela bila je puna, a imao je pogled nadole povremeno. U roku od nedelju dana primećeno je odsustvo vizuelne fiksacije i praćenja. Fontanela je postala punija, a obim glave se povećao za 4 centimetra. Skener je pokazao izražen hidrocefalus i odmah mu je urađena operacija.

Neposredno nakon zahvata, fontanela je postala ravna, znak zalazećeg sunca u očima je nestao, a beba je postala budnija i počela je da se fokusira na stvari oko sebe.

(Yumama)