Bebe imaju supermoći, i taman kad pomislite da ste ih shvatili, one promene stvari i vi ne znate šta vas je snašlo. Kako neko tako mali može biti toliko zbunjujuć?

Roditelji su zbunjeni kada vide svoju decu da su opsednuti pupkom, da spavaju na podu ili da se bude uz histeričan plač. Međutim, postoji još jedno ponašanje koje ih ne samo zbunjuje nego i brine.

"Moji sinovi bi počeli da odmahuju glavom kada bi legli da spavaju. Da li je to način komunikacije? Da li je u pitanju nešto ozbiljno? Da li je to samo bezazlena zabava", pitao se jedan tata, a pedijatri su dali odgovore na sva ova zbunjujuća pitanja.

Zašto beba odmahuje glavom?

Postoji više razloga, i dok su jedni potpuno bezopasni, drugi mogu biti zabrinjavajući.

"Neke bebe će odmahivati glavom kao način da istražuju svoje neotkrivene delove tela", rekla je doktorka pedijatrije, i dodala:

"Kada napune nekoliko meseci, bebe otkrivaju da imaju glavu i da ona može da se kreće pa će vežbati kretanje sa strane na stranu, i gore-dole. To mogu biti pokreti koji se ponavljaju, ali nisu zabrinjavajući."

Za neku decu mahanje glave sa jedne na drugu stranu može da bude umirujuće. Ako izgledaju frustrirano tokom tresenja glavom, mirno ih preusmerite i zadržite. Ali ako se srećno igraju, pustite ih da istražuju.

"Tresenje glave napred-nazad može biti i njihov način da vam kažu 'ne'. To se može dešavati kada dobiju hranu ili kada shvate da treba da idu negde. Ne zaboravite da držite granicu i zapamtite da je ovo normalno", kaže pedijatar.

Beba sa bolnim ušima
Shutterstock Beba sa bolnim ušima

Ponekad će bebe odmahivati glavom i kada ih nešto bole, posebno kada je uvo u pitanju.

Međutim, ozbiljni razlozi koji mogu biti zabrinjavajući imaju veze sa kašnjenjem u razvoju ili neurološkom poremećaju. Oni se nekada mogu manifestovati kao ritmičko drhtanje glavom.

Kako da znam šta je normalno a šta treba da me brine?

"Ako vaše dete ima samo kratke trenutke kada odmahuje glavom, ali se inače ponaša dobro, onda obično nema razloga za zabrinutost. Ako drhtanje glavom nije dugotrajno i vaše dete zaspi normalno, i ako nastavi da vas sluša i reaguje na način na koji to inače radi, onda nema razloga za brigu", rekao je pedijatar.

Trenutak kada drhtanje glavom postane zabrinjavajuće jeste kada je praćeno drugim simptomima, kao što su groznica, drenaža uva, mučnina ili slab apetit.

"Ako vaše dete trese glavom i zabrinuti ste za druge domene razvoja, razgovarajte sa svojim pedijatrom. Takođe, ako se drži za uši ili ih vuče, razgovarajte sa doktorom da proveri da nije u pitanju upala ušiju", savetuje pedijatar.

(Yumama)