Posle porođaja sve se menja, pa i seksualni odnosi. Možda više nećeš uživati u pozama koje su ti ranije prijale, ali važno je imati strpljenja kako bi sa partnerom ponovo uspostavili ravnotežu.

Bez obzira da li ste imali carski rez ili vaginalni porođaj, stvari su se ipak promenile i seks će verovatno biti drugačiji. Iako bi mogao biti pomalo neugodan, ne bi trebalo da bude bolan.

"Neugodan polni odnos može dovesti do iritacije vaginalnih i mokraćnih puteva, a simptomi mogu biti slični kao kod urinarne infekcije, što je poslednja stvar koja je potrebna novopečenoj mami", objašnjava urolog.

Imajte na umu da žene više uživaju u seksu nakon što su dobile dete.

"Mnoge dame kažu da imaju puno bolje orgazme nakon rođenja deteta", objašnjava seksualni terapeut Keti Zvolerin.

Ovo su poze koje svaka porodilja treba da isproba kada dođe vreme za seksualne odnose:

1. Žena je gore

Ova poza omogućava ženi veću kontrolu.

"Seks poza u u kojoj je žena na vrhu odličan je način da se vrati u formu, budući da tako može kontrolisati brzinu i dubinu penetracije. Za ženu koja je imala carski rez, ta poza takođe pomaže da se zaštiti ožiljak i ublaži pritisak. Pokušajte nekoliko verzija ove poze, okrenite mu leđa ili gledajte u njega, kako biste videli šta vam najviše odgovara, budući da su svi različiti", objašnjava Keti.

Ljubav, par, seks
Shutterstock 

2. Bočno (muškarac je ženi iza leđa)

"Odličan izbor za žene koje na početku i žele da seks bude lagan i spor", kaže Keti.

Za mnoge žene ovo je najudobnija poza nakon porođaja. Ležanje na boku smanjuje pritisak na donji deo leđa i pomaže da se zaštiti ožiljak od carskog reza.

3. Misionarski položaj

Nemoj zanemariti ovaj pouzdan položaj. Krenete li polako u ovom položaju moći ćete da vidite koliko vam odgovara ili vam je neugodno. Postavljanje jastuka ispod donjeg deela leđa ili zadnjice može učiniti ovaj položaj još ugodnijim, ali i smanjiti stres za donji deo leđa.

Ljubav, par, seks
Shutterstock 

4. Na stolici

Ponekad izlazak iz kreveta može seks učiniti zanimljivijim, ali i ugodnijim. Tvoj partner može sesti na čvrstu stolicu, a ti si onda gore, i ponovno si u mogućnosti da kontrolišeš dubinu penetracije i brzinu.

"Važno je imati na umu da promene hormona nakon porođaja mogu da uzrokuju suvoću vagine, pa zbog toga možete koristiti lubrikant na bazi vode", objašnjava Keti.

5. Muškarac stoji

Ako legneš na leđa, a torzo ti ostane na krevetu, partner može stajati i držati tvoje noge gore. Ovaj položaj takođe pomaže da se smanji pritisak na donji deo leđa. Uvek budi sigurna da komunikacija sa partnerom bude dobra i razgovarajte o tome kako se osećaš kako bi i seks nakon porođaja bio dobar i ugodan.

(Yumama)