Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojenje i antidepresivi: Kada lekovi koje pije majka mogu da ugroze zdravlje bebe?

Pročitajte šta kaže novo istraživanje stranih naučnika o dojenju i lekovima, ali i mišljenje i savete Yumaminog stručnog saradnika, pedijatra Prim. dr Maje Skender.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zapravo, žene na antidepresivima su mnogo uspešnije u dojenju svoje dece ukoliko nastave da uzimaju propisanu terapiju. 

Ukoliko buduća majka prestane da uzima terapiju, iz straha za zdravlje svoje bebe, manje su šanse da će moći da doji dete duže od šest meseci, kada se rodi, piše Dejli mejl, a prenosi b92.net.

Povezane vesti

Studija tvrdi da je količina antidepresiva koja stiže do bebinog sistema tako mala da je bolje za oboje da majka nastavi sa terapijom kako bi održala mleko i smanjila rizik od postporođajne depresije. 

Koristeći podatke sa Danskog instituta za rađanje, tim Univerziteta Adelaide iz Australije doneo je zaključke o ženama kojima su antidepresivi prepisani pre trudnoće. 

"Pronašli smo da je dve trećine žena prestalo da uzima antidepresive kada su zatrudnele ili kada je trebalo da doje", rekao je dr Luk Grzeskoviak. 

"Trećina je nastavila da uzima lekove tokom trudnoće i dojenja i ove žene su imale mnogo više uspeha u kontinuiranom dojenju koje je trajalo duže od šest meseci", dodaje Grzeskoviak. 

"Žene koje su prestale da uzimaju redovnu terapiju su prestale i da doje bebe u prvih šest meseci", zaključio je. 

  Foto: Shutterstock

On tvrdi da dobrobiti dojenja prevazilaze bebin rizik od antidepresiva. 

"Količina antidepresiva koja se nalazi u majčinom mleku je veoma niska. Verujemo da redovno uzimanje propisane terapije i dojenje jesu najbolje kako za dete tako i za majku". 

Saveti i mišljenje naših stručnjaka

Sa druge strane stoje saveti naših pedijatara koji o lekovima koji (ni)su zabranjeni tokom dojenja, odnosno o lekovima koji mogu ili ne mogu da utiču na zdravlje bebe.

Na linkovima možete pročitati savete o uzimanju lekova tokom dojenja Yumaminog stručnog saradnika, pedijatra Prim. dr Maje Skender koja smatra da se neki lekovi izlučuju u mleko u beznačajno maloj količini, ali je u izvesnim slučajevima koncentracija leka koji koristite veća u mleku nego u majčinoj krvi. Kod pojedinih lekova, izlučivanje u mleko nije poznato, pa u periodu dojenja moraju da se koriste krajnje oprezno.

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica