Uobičajeno je da se deci čitaju bajke pre spavanja. Ovo je vreme i za zajedničko razonodu, i za razvijanje interesovanja za dete, i za nežno uspavljivanje. U stvari, psiholozi su sigurni da pre spavanja ne možete samo da čitate umirujuće sa decom, već čak i da se igrate. Samo treba da izaberete prave igre. Koje opcije je najbolje koristiti, klinički psiholog Elena Makarova otkriva zaportal aif.ru.

"Igranje sa detetom pre spavanja treba pre svega da vas smiri i ne izaziva emocionalne izlive ili fizičku aktivnost kod deteta. Najpopularnija aktivnost pre spavanja je čitanje knjige. Međutim, postoje i drugi načini pripreme za spavanje.

Ako se pripremimo unapred, to znači da bi se one dečije aktivnosti koje su se odvijale uveče trebalo završiti. Pokušajte da upotpunite situaciju u igri nekom logičnom poentom. Na primer, dete se igra sa automobilima. Prekidanje kada se auto pokvari ili dođe do nesreće verovatno neće doprineti miran san. Zbog toga je važno pomoći detetu da priču dovede do tačke da je vozač završio sve glavne zadatke i stavlja automobil u garažu.

Možda je pogrešno završiti večernje igre potpunim čišćenjem igračaka. Ako je dete imalo zanimljiv zaplet, onda je važno da se uklone samo nepotrebne igračke, a da ostanu one koje su važne za nastavak igre. Naravno, ne govorimo o tome da se igra odvijala po celom stanu, ali ako se dodeli mesto gde dete može da nastavi igru, onda će to doprineti razvoju sposobnosti da završi zadatak, vraćajući se na to kasnije.

Aktivne igre uveče su nepoželjne, ali su opuštajuće dobrodošle. Igranje u kadi sa toplom vodom može biti tako opuštajuće. Možete napraviti bajku od figura koje se lepe za zidove kade ili postaviti čamce i druge igračke na površinu. Igre za opuštanje uključuju lagane masaže, maženje uz rime i šale.

Često je jedna vrsta večernje igre stavljanje igračaka u krevet. Pravljenje sopstvenog malog kreveta sa jastukom i ćebetom za lutku ili zeku takođe pomaže detetu da se pripremi za krevet tako što će ponovo odigrati taj trenutak sa igračkom.

Roditelji često koriste muziku ili muzičke priče da pomognu svojoj bebi da zaspi. Međutim, ima i one dece koja ne vole dodatne zvukove prilikom uspavljivanja.

Dobra tehnika za starije predškolce je da razgovaraju sa odraslima o najprijatnijim događajima u danu, izražavajući zahvalnost za nešto. Na primer, možete da razmislite i prebrojite koliko smo puta danas rekli "hvala".

Jedan od trenutno retkih načina da se dete stavi u krevet, koji je ranije bio veoma čest, jeste izmišljanje bajki umesto klasičnog čitanja. Karakteristika ovih priča mogu biti stvarni događaji koji se dešavaju detetu i predlozi načina za njihovo rešavanje.

BONUS VIDEO: 

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)