Bebe često imaju jaku privrženost sa svojim majkama jer provode značajnu količinu vremena sa njima od trenutka rođenja. Ova vezanost je vođena kombinacijom faktora, uključujući negujuće i utešno prisustvo majke, njen miris, njenu sposobnost da obezbedi hranu (dojenje) i emocionalnu vezu formiranu tokom trudnoće. Iako je ova tendencija često povezana sa dojenim bebama, može se proširiti i na bebe koje se hrane na flašicu, što dodatno komplikuje stvari za očeve. Dakle, koji je razlog iza ovog fenomena i kako roditelji mogu efikasno da ga reše?

Bez obzira na to koliko je bilo koji od roditelja dobar u roditeljstvu, biološki, beba je vezana za mamu. Glavni razlog je to što majke hrane bebe, a za bebe je od presudne važnosti da se drže uz svoje majke kada žele da jedu. Bebe su takođe bolje upoznate sa svojim majkama jer su navikle da čuju njihove glasove iz faze fetusa. Bebe su takođe prilično dobre u prepoznavanju majki od drugih žena kroz miris. Smatra se da je preferencija majki u detinjstvu od suštinskog značaja za preživljavanje.

U kom uzrastu bebe žele samo svoje mame?

Uobičajeno je da beba koja je dojena želi mamu samo u ranim mesecima detinjstva. Čak i bebe hranjene na flašicu više preferiraju mame nego tate. Dakle, ako vaše tromesečno dete želi samo mamu, znate šta se dešava.

Dragoceni saveti za rešavanje situacije kada beba želi samo mamu

Mnogim očevima može biti teško da ne dobiju vreme sa bebom, posebno tokom ranog detinjstva. Evo nekoliko dragocenih saveta za rešavanje takve situacije:

1. Shvatite da je to potpuno normalno

Većina roditelja doživljava ovu fazu u detinjstvu. Zbog bliskosti, bebi će trebati vremena da se oslobodi vezanosti za majku. Kako rastu, počinju da istražuju svet oko sebe i navikavaju se na miris oca i ostalih članova porodice. Bebina nevoljnost nema nikakve veze sa 'neprijatnošću prema ocu'; samo je instinkt preživljavanja držati se majke, i to je sasvim normalno. Nekim bebama je takođe prijatnije biti u naručju svojih očeva u ranom uzrastu.

2. Budite strpljivi

Beba neće zauvek ostati prikovana za majku. Kako njihov svet počinje da se širi, prva osoba za koju će biti zainteresovani je jedina druga osoba sa kojom su najviše upoznati. Dok se to ne dogodi, neophodno je da oba roditelja ostanu strpljivi i da to rade sporim tempom. Tate će morati da se odupru porivu da uzimaju bebu iz maminog naručja i idu korak po korak.

3. Započnite tranziciju

Normalno je ako beba želi mamu samo tri meseca jer i dalje većinu vremena provode spavajući i u hranjenju, kada su im majke najpotrebnije. Kako rastu i počinju da komuniciraju sa drugim ljudima, vreme je da ih naviknete da ih drži tata. To takođe znači da majka treba da odoli da trči do bebe svaki put kada im je neprijatno da ih tata drži. Dozvolite im da plaču i umirite se ili dajte tati priliku da umiri bebu i poveže se.

4. Odredite pravi tajming

Bebe su prirodno srećne u određeno doba dana - za neke bebe to može biti jutro posle dobrog sna, a neke odmah posle obroka. Tate treba da iskoriste ovo dobro vreme da uzmu svoje bebe i povežu se sa njima. Treba izbegavati nervozne sate kao što su večeri ili kasne noći kada ste umorni i iscrpljeni jer je veća verovatnoća da će se uznemiriti.

5. Uključite tate u aktivnosti koje beba voli

Kako bebe stare, volele bi da izađu napolje da vide sve zanimljive stvari oko sebe. Čak i najzahtevnije bebe će imati aktivnost koja ih smiruje ili odvraća od plača. Dozvolite tati da izvede bebu u šetnju i nastavi čak i ako je prvi put iznerviran. Još jedna rutinska aktivnost, kao što je hranjenje, takođe može postati dobar trenutak da se tata poveže. Ponesite malo majčinog mleka u flašicu kako biste mu omogućili da hrani bebu na flašicu. Ovo može biti važna poruka da hranjenje nije isključivo za majku i bebu.

6. Držite bebu sa maminom košuljom

Bebe se teše mirisom svojih majki, uz zvuk njihovog glasa i dodira. Tokom jedne od vežbi vezivanja, pustite tatu da drži bebu povijenu u jednoj od maminih košulja. Pošto odeća upija miris naših tela i znoja, mamin miris može da održi bebu mirnom dok tata dobija vreme za vezivanje.

7. Nasmejte bebu

Što je tata više u blizini kada je beba srećna, to se bolje mogu povezati. Jedan od najboljih načina da se generišu pozitivne emocije je da se beba nasmeje u svakoj prilici. Na sreću, bebe je lako nasmejati jer pozitivno reaguju na brojne vizuelne stimuluse kao što su igračke i igre.

8. Iskoristite vreme spavanja

Razumljivo je da beba želi samo da spava sa mamom; međutim, tate se mogu ušunjati kada beba duboko spava i imati ih pored sebe. Bebe će se na kraju naviknuti na tatin miris i neće se nervirati kada ih drže u drugom trenutku. Tate takođe mogu da učestvuju u rutini spavanja kako bi se bolje upoznali sa bebom. Tata mora biti prisutan u ovom trenutku, zajedno sa mamom.

9. Ostanite uporni

Roditelji se često obeshrabre kada beba previše plače ili vrišti svaki put kada ih tata drži. Tate će morati da pronađu svoju priliku da se povežu, a mame će morati da se odreknu bebe i bore se sa instinktom da trče do njih svaki put kada zaplaču. Bebe su prirodno sklone da najduže ostanu sa svojom mamom i moraju da nauče kako da se povežu sa drugima. Ostajući strpljivi i uporni, tate mogu izgraditi poverenje sa bebom.

10. Neka mama radi zadatke sa tatom na čelu

Kako se beba navikava na tatu, vežbajte tako što ćete mamu ostaviti neko vreme. Počnite tako što ćete se držati podalje od bebe u susednoj sobi i polako proširiti radijus svakog dana. Misija je ostvarena kada beba može da provede nekoliko sati sa tatom!

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako umiriti bebu TikTok/kydkyronashville