Da li i vaša deca pred spavanje dobiju nalet energije, trče po kući i ne možete da ih smirite? Daju sve od sebe da ostanu budni, a vaša misija je da ih smestite u krevet i uspavate. Za ovakav izazov jedna mama ima rešenje!

Hana Silkok je sertifikovani asistent radne terapije i majka dvoje dece. Ona koristi svoju Instagram stranicu da deli savete, trikove sa mamama i razgovara o obrazovnim senzornim igrama. Jedan od njenih popularnijih video snimaka pokazuje kako da naterate decu da se smire pre spavanja, jer su po Haninim rečima "ekstra divlja" kada je vreme za spavanje. Saveti koje je ponudila pomažu u regulisanju detetovog senzornog sistema i mogu pomoći da se mališani opuste.

Sećate se kako je vaše novorođenče volelo da ga povijaju kada su prvi put došli kući? Očigledno, samo zato što deca prerastu tu fazu, to ne znači da povijanje više nije efikasno.

Hana predlaže da vaše dete leži na leđima na vrhu ćebeta, ostavljajući glavu van. Zatim ih kotrljajte po podu kao palačinku. "Ovo obezbeđuje dubok proprioceptivni unos u telo deteta. Ovo smiruje i organizuje njihove senzorne sisteme", piše Hana.

Sledeći korak možete da uradite još dok su deca uvijena u "palačinku" od ćebeta. Ako vaše dete postane malo klaustrofobično, samo uklonite prekrivač i neka legne na stomak. Zatim uzmite jastuk i nežno ga prislonite uz telo deteta (nikako ne stavljajte jastuk preko glave).

"Ova aktivnost pruža pritisak koji dovodi vaš nervni sistem u uravnoteženo stanje", piše Hana. "Ovo takođe smiruje i organizuje senzorne sisteme."

Ako kod kuće imate loptu za pilates, vaša deca mogu to da iskoriste i da smire svoje sisteme. Stavite ih na stomak, držite ih na mestu i lagano ih ljuljajte napred-nazad u sporom ritmičkom pokretu. Ta ista lopta koja se može koristiti za odskakanje odjednom postaje veoma umirujuća. Hana kaže da pokreti koji se ponavljaju "pružaju smirujući vestibularni ulaz" u nervni sistem, pomažući deci da se opuste.

Takođe, Hana preporučuje da zagrejete ćebad i plišane životinje sa kojima spavaju nekoliko minuta pre nego što ih stavite u krevet. Toplina im pomaže da se umire i uđu u opušteno stanje. To takođe daje još jedan znak da je zaista vreme za spavanje.

BONUS VIDEO:

Kako spavaju deca u Austriji TikTok/ kaitlinklimmer

(Yumama/T.A.S.)