Prvi dani, a može se reći i prvi meseci sa bebom kod kuće su prilično iscrpljujući. Pored divnih trenutaka u kojima ćete uživati sa svojom bebom, očekivano je i da se nećete baš naspavati, naročito u prva tri meseca, jer se mališani tada često bude noću.

Ne možete da očekujete da se ćete imati vremena za spavanje i odmor kao pre bebe, ali postoje neke strategije koje će vam pomoći da lakše preživite ovaj period i da se vi i beba bolje naspavate.

Izbegavajte kontakt očima sa bebom

Kada vas beba gleda u oči, rad njenog srca se ubrzava, krvni pritisak raste, a sve to povećava njenu budnost. Prosto, kontakt očima je za bebu stimulans koji joj nije potreban u periodu kada želite da spava, dok je u periodima budnosti preporučljivo da se na ovaj način povezujete sa detetom.

Optimizujte uslove za spavanje

Beba će bolje spavati ako u sobi nije pretoplo. Tokom dana sobna temperatura može da bude malo viša, a tokom noći je dovoljno da bude između 18 i 21 stepen.

Takođe, pomoći će i da regulišete osvetljenje u spavaćoj sobi. Tokom dana malo spustite roletne ili navucite zavese kako biste blago zamračili sobu (ne skroz!), a noću koristite lampe koje će osvetliti sobu dovoljno da možete da vidite bebu i da se snađete kada treba da ustanete da presvučete i nahranite bebu. Regulisanje svetlosti u prostoriji će pomoći i da se reguliše poremećeni unutrašnji sat organizma.

Zaboravite na tišinu

Nemojte navikavati bebu na potpunu tišinu dok spava tokom dana. Na primer, ostavite tiho uključen radio ili pustite bebu da spava u prostoriji iako je uključena mašina za pranje sudova.

Ne preterujte s kafom

Kafa nije zabranjena ako dojite bebu, ali znajte da se kofein delimično prenosi i do vašeg mleka, pa ne treba da je pijete mnogo. Kofein se u organizmu bebe akumulira i ostaje do 96 sati, kao i kod odraslih.

Nahranite je

Ako se beba često budi noću da bi jela, možete da pokušate da posle pet sati popodne smanjujete razmak između hranjenja mališana. Na primer, ako je inače hranite na tri sata, probajte da beba sisa na dva sata pre spavanja, kako bi dete uveče bilo sito i duže spavalo.

Pokušajte s flašicom

Ako vaše dete sisa, možete da pokušate da tokom dana izmuzete mleko i ostavite ga u flašicama, tako da noću i vaš partner može da nahrani bebu, dok vi malo odspavate.

Pazite na boju zidova

Agresivne, previše jarke boje zidova, ali i uopšte dekoracije u sobi, mogu previše da stimulišu vašu bebu i tako loše utiču na njen san.

Masirajte bebu

Istraživanja su pokazala da masaža pre spavanja može da pomogne bebama da lepše i čvršće spavaju. Masirajte bebu petnaestak minuta nežnim, laganim pokretima koristeći bebi ulje i možda ćete moći malo bolje da spavate tokom noći.

Neka krevetac bude blizu vas

Bebe bolje spavaju kada se osećaju sigurno, a nigde nisu sigurnije nego u maminoj blizini. Zbog toga je idealno da krevetac privučete do vašeg kreveta, kako bi ona imala osećaj sigurnosti.

BONUS VIDEO:

Trik da beba prespava noć TikTok/babysleeptea

(Yumama/N. Z.)