Bebino spavanje prava je misterija za roditelje, posebno ako su noćna buđenja česta. Važno je otkriti razlog tome, pa preuzeti potrebne mere kako biste popravili njeno spavanje.

Novorođenčadi se uglavnom često bude zbog gladi, i to je normalno. Čim se zasite oni obično utonu u san i mirni su, ali deca od četiri meseca već bi trebalo da spavaju duže. Međutim, ako to nije vaš slučaj, pokušajte naći razlog čestog buđenja. Ovo mogu biti neki od razloga:

1. Glad

Ako se beba budi malo nakon što ste je stavili na spavanje, vrlo je moguće da nije dovoljno pojela. Gladna beba će se češće buditi i biti nervozna.

2. Nelagoda

Ako beba ne može spavati duže od 2-3 sata i pritom se budi uz plač, sigurno da ima neku nelagodu i da svojim plačom želi da vam skrene pažnju jer je to njen način komunikacije. Nelagodu može izazvati i vrućina, hladnoća ili puna pelena.

3. Zapušen nosić

Dojenčad dišu na nos, pa ukoliko im se on zapuši može doći do problema sa spavanjem.

4. Bol u stomaku

Vrlo često se dešava kod beba koje imaju grčeve ali i kod beba koje imaju problema sa alergijama ili im neke druge namirnice koje su pojele ne prijaju.

Beba plače zbog grčeva
Shutterstock Beba plače zbog grčeva

5. Bučno okruženje

Spoljašnja buka, televizor ili čak razgovor može poremetiti san vašoj bebi.

6. Navika

Ako je beba navikla da spava u nepravilnim intervalima, to joj može postati navika i česta buđenja se mogu dešavati baš dugo.

7. Infekcija ili bolest

Beba se može često buditi i zbog zdravstvenih problema. Ako je u fazi puzanja, beba je sklona tome da sve što dotakne želi staviti u usta, samim tim povećava se i mogućnost infekcije.

8. Izbijanje zuba

Nicanje zuba kod beba stvara nervozu i nelagodu. Ako ste primetili da previše balavi, razdražljiva je, ima crvene obraze i natekle desni, velika je šansa da joj rastu zubi i da joj to stvara probleme sa spavanjem.

Beba koju muče desni
Shutterstock Beba koju muče desni

9. Promena okoline

Beba ne voli promene, pa ako je promenite mesto spavanja velike su šanse da će se češće buditi dok se ne navikne na novo okruženje.

10. Rutina pre spavanja

Stručnjaci kažu da je rutina najvažnija kod beba. Ako je uspavljujete nunanjem, pesmicama ili hodanjem sa njom u naručju, velike su šanse da zbog te navike neće moći sama da se uspava noću.

(Yumama)