Krečenje je neophodno pre svega iz higijenskih razloga, kako bi prostorija se osvežila bila perfektno čista, uredna a onda se prelazi i na onaj mnogo zabavniji deo, pravljenja šarenog, toplog kutka, u kome će beba boraviti. Isto tako, i dečije sobe starije dece je potrebno redovno krečiti, menjati kako deca rastu i prerastu motive koji su nekada krasili zidove, jer sada žele neki drugi kolorit.

Za uspešno krečenje, ne morate biti profesionalac ili imati veliko iskustvo ali nije uvek lako svoje zamisli pretočiti u stvarnost, kada treba da se odabere boja zidova, čak i jednostavno krečenje lako postaje haos, nered i razočarenje. Kako se pravilno pripremiti i uspešno od krečenja napraviti porodičnu zabavu, objašnjava nam za Yumamu Jovana Kostić koja deli svoje višegodišnje iskustvo kreativca iz farbare.

Najčešće greške i nedoumice u farbari

Pre nego što se uputite u farbaru nije zgoreg znati, kako i šta tražiti tamo, koje su to greške i nedoumice sa kojima se najčešće, objašnjava nam Jovana:

 • Nazive artikala uopšte ne morate da pamtite i znate- jasno objasnite prodavcu, šta želite da uradite i sa kojim rezultatom
 • Nikada ne tražite kilo farbe - sve mere su izražene u litraži, kilogramima i odnosu prema kvadratima površine koju pokrivaju
 • Zidovi se kreče, farbaju se samo u retkim slučajevima masnom farbom
 • Kvadratura prostorije koja se kreči podrazumeva površinu svih zidova, ne poda- pomnožite broj kvadrata gazne površine puta 3 za belu, odnosno puta 2 za sve ostale boje
 • Podloge ne služe da vas prodavac izloži nepotrebnom trošku, već da kvalitetno okrečite i predupredite izbijanje žutila
 • Sve boje se obavezno nanose u 2 sloja- disperzije, poludisperzije i akrili
 • Na kvalitet krečenja najviše utiče vlaga- izbegavajte kišne dane, čak i kada je toplo
 • Buđ možete da sanirate tek pošto glavne uzroke vlage rešite ili otklonite

Priprema je pola posla

Ono što se najčešće preskače i nerado u opštem entuzijazmu oko krečenja radi, kada su amateri u pitanju, je kompletna zaštita podova, nameštaja, svega na šta boja može da kane. Jovana svojim mušterijama uvek preporučuje, tanke najlone za prekrivanje nameštaja, prozora, vrata, koje ćete lepiti papirnom, krep trakom-koja se lako skida i ne oštećuje površine. Na podove prostrite deblje najlone. Utičnice, prekidače, oblepite takođe krep trakom, jer ovakva zaštita znači mnogo manje pranja i čišćenja posle krečenja. Današnje boje se relativno lako peru, ne ostavljaju bele tragove kao kreč, ne oštećuju ni drvene površine ali osušene ipak traže dosta ribanja, predupredite to, upozorava nas Jovana.

Četke, valjci, kadice i kante

Najčešći alat koji se bira za krečenje su valjci i četke. U zavisnosti naravno od širine površine zida koji krečite birate veličinu- za veće su bolji valjci koje cedite preko molerske mrežice u kanti, za manje uzmite kadicu, u koju sipate boju. Uglove, ivice, najlakše je prebojiti četkama, koristite krep traku koju zalepite gde ne želite da pređe boja. Uvek dobro iscedite pre nanošenja na zid, da ne curi. Posle upotrebe sav alat potopite u vodi i operite dobro.

Podloga protiv žutila

Prvo i osnovno što se uvek preporučuje za krečenje je podloga za zidove - ukoliko su zidovi žuti od duvanskog dima, kuvanja, zapušteni, izbijala je vlaga ili ima fleka. Kada je nanesete, pa preko krečite u belo, ništa neće izbijati i duže će biti belo. Podloga se nanosi kao i boja, razređuje se vodom, uglavnom 1:9 i prekriva oko 50 kvadrata.

Boje i toniranje

Sve boje za krečenje se nalaze u kantama nerazređene, postepeno ih razređujte odlivanjem u manje, po potrebi. Razređena boja može da stoji, zatvorena najviše 3 dana i pokvari se, neupotrebljiva je. Jovana je u radu sa mušterijama shvatila, da se ljudi jako slabo edukuju, niko im ne govori, da se tonirane boji u kantama, uvek razlikuju od ton karte. Ovakve i slične tajne zanata, otkriva na svom profilu studiotačkica na Instagramu, gde rado odgovara na sva pitanja kao i u farbari u Bareće Jerković 233d.

Saveti za krečenje dečije sobe
Foto: Tamara Antonović Petrović 

 Treba znati pri biranju boje za zidove:

 • Boje za krecenje - uvek je najbolje birati boje koje se razredjuju vodom. U zavisnosti od budzeta imamo poludisperziju, punu disperziju i akrilne boje koje su moj favorit jer se vrlo lako nanose, brzo se suse i mogu da se peru (ali zaista) magicnom krpom i vodom. Alat se takođe pere vodom.”
 • Poludisperzije prosvetle 5-10% posle 3, 4 dana, posle 2 sloja krečenja i sušenja
 • Sive boje na zidu lako mogu da u zavisnosti pod tona da sasvim različito izgledaju- prosijavaju od sive do ljubičaste.
 • Akrili su na dodir suvi posle 15 minuta, za novi sloj krečenja su spremni posle sat vremena
 • Prave akrilne boje su perive, njima se kreči na 5-12 godina
 • Poludisperzijom se kreči na 2-3 godine
 • Disperzije izdrže do 5 godina.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen