Beba spava sa ispruženim rukama iznad glave - to je uobičajen prizor koji topi srce. Ako vaš mališan pokušava da se trgne iz svakog povijanja samo da bi mu ruke bile slobodne i podignute iznad glave, sigurno se pitate zašto to radi.

Najvažnije je da znate da je to što vaša beba spava sa podignutim rukama dobar znak! Ovaj položaj znači da je vaša beba srećna i udobna. Sa druge strane, sklupčanje tokom spavanja može biti povezano sa bolom u stomaku, grčevima ili osećanjem hladnoće.

Slika novorođenčeta (ili čak starije bebe) u ovom položaju "morske zvezde" ili "supermena" uglavnom prikazuje dete koje mirno spava. Evo još nekoliko stvari koje mogu doprineti zašto vaša beba voli da spava sa ispruženim rukama:

1. Način Hlađenja
Ako se vaša beba oseća toplo, podizanje ruku u vazduh je efikasan način da se rashladi. S druge strane, ako vaša beba drži ruke sa strane, može biti da joj je hladno i pokušava da zadrži telesnu toplotu.

2. Moro refleks
Moro refleks (takođe poznat kao refleks uzbune) je refleks sa kojim se bebe rađaju i obično počinje da nestaje oko 4 do 5 meseci. Kada se beba oseća kao da pada, Moro refleks je ono što uzrokuje da izbace ruke i noge kao da će se uhvatiti. Ovaj refleks se ponekad može pokrenuti glasnom bukom ili čak samo iznenadnim pokretom iz dubokog sna.

3. Opuštajući Položaj
Spavanje sa podignutim rukama može biti najudobniji položaj za vašu bebu. Ovaj položaj je verovatno najopuštajući položaj za ljudsko telo jer ne uključuje pritisak na bilo koji zglob ili mišić.

4. Može pomoći pri disanju
Ruke podignute u položaj otvaraju dijafragmu i grudni koš , što bebama olakšava da duboko udahnu. Ovo je posebno korisno za novorođenčad koja još uvek uče kako da kontrolišu svoje disanje. Obratite pažnju na to da kada sami želite da duboko udahnete, možda će vam biti efikasnije da udahnete dok ispružite ruke.

Dakle, kako povijati bebeu ako volid a spava ispruženih ruku iznad glave?

Istina je da ne morate da povijate svoju bebu podvučenih ruku! Bebe koje vole da spavaju sa podignutim rukama mogu se prilično uznemiriti kada im blokirate ruke, i često bi se probudile pokušavajući da se oslobode i na silu ispruže ruke. U ovom slučaju, to zaista prkosi svrsi povijanja koje ima za cilj da pomogne vašoj bebi da mirno spava tokom noći.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da sprečite ravnu glavu kod bebe TikTok/kydkyronashville