Da li postoji nešto slađe i spokojnije od bebe koja se smeje dok spava? Ovaj divan trenutak može se dogoditi i u prvim nedeljama života, a mnogi se pitaju - zašto se bebe smeju u snu?

Bebin osmeh u snu: refleks ili iskren?

Iako divan, pospani osmeh novorođenčeta verovatno je rezultat nevoljnog refleksa. "Bebe mogu da prave veoma izražajna lica tokom različitih faza sna. Nije neuobičajeno da primetite naizgled prvi osmeh bebe dok spava", objašnjava pedijatar Amaka Priest. "Zanimljivo je da se bebe takođe mogu mrštiti, trzati ili sisati usne dok spavaju."

Ovi refleksi tokom spavanja mogu poslužiti kao "vežbanje" za bebu, pomažući joj da savlada buduće društvene veštine. "Studije sugerišu da ovi pokreti mogu da ojačaju mišiće koje će beba namerno koristiti da se osmehne i napravi druge izraze lica", kaže dr Priest. Mnogi roditelji će takođe potvrditi da se i njihove bebe smeju kada imaju gasove ili "kake" - možda zbog olakšanja.

Kao i odrasli, novorođenčad provode neko vreme u REM snu (Rapid Eie Movement) – samo mnogo više.

Tokom sna, novorođenče obično prolazi kroz 2 faze sna: aktivni san i dubok san. Smatra se da aktivna faza, takođe poznata kao REM faza, što je skraćenica za brzo kretanje očiju, nastaje intenzivnom moždanomaktivnošću. To se dešava oko 60-90 minuta nakon što beba zaspi, ali san funkcioniše u ciklusima, tako da će se REM faza takođe smenjivati sa dubokim snom. Međutim, najverovatnije ćemo videti naše bebe kako se smeju, prave grimasu ili protežu noge tokom REM spavanja, piše Miss7MAMA.

Osmeh i plač kao sredstvo komunikacije

Pošto ne mogu da pričaju, osmeh i plač su osnovno sredstvo za komunikaciju deteta. To je, barem, tačno u prvim trenucima nakon rođenja. Međutim, imajte na umu da su neke studije uspele da dokažu da su bebe društvena bića već nekoliko dana ili čak sati nakon rođenja. Zato njihovi osmesi mogu biti odgovor na pozitivna osećanja ili umirujuće senzacije poput milovanja po obrazu. Prijatni stimulansi, kao što su poznati glasovi, mirisi i ukusi, takođe mogu izazvati osmeh bebe.

Novorođenčad ne sanja, ali ima pamćenje

A dok posmatramo bebu koja čvrsto spava, često vidimo kako se smeje, to ne mora da znači da sanja čak i ako se tako čini. U stvari, to je gotovo nemoguće, jer novorođenče još nema dovoljno iskustva za pamćenje, niti ima sposobnost zamišljanja, a njen mozak još uvek raste da bi stekao ove kapacitete.

Spavanje u prvim nedeljama života ima neke veoma specifične i važne funkcije koje uključuju pomoć bebama da razviju svoj mozak, obrađuju informacije i konsoliduju pamćenje, koje počinje da se formira u materici. Ovo poslednje se zapravo može dokazati posmatranjem kako bebe mogu prepoznati majčin ili očev glas samo nekoliko sati nakon rođenja.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Spavanje bebe uz buku TikTok/themelbourne.mum