Kod tek rođenih beba može da se izazove niz takozvanih primitivnih refleksa i automatskih reakcija, koje su tipične za novorođenački i rani dojenački uzrast. Ovi refleksi se javljaju po tačno određenom redosledu, počevši od 10. nedelje trudnoće. Gube se, takođe, određenim redom, do kraja prve godine života.

Odraz su nezrelosti nervnog sistema, ali tokom njegovog sazrevanja postepeno se zamenjuju položajnim refleksima - kojima se postiže antigravitaciona stabilnost deteta, neophodna u procesu uspravljanja. Jedan od najvažnijih refleksa je Moro refleks koji je glavni pokazatelj pravilnog razvoja vaše bebe.

Ako se pitate kako on izgleda, jako je specifičan i lako prepoznatljiv. Poznat je pod nazivom refleks zaprepašćenja i njegova glavna uloga je da zaštiti bebu. Kada primetite da se vašoj bebi naglo ispruže ručice i noge, a zatim vraćaju u položaj zagrljaja - e, upravo je to Moro refleks. Zapravo, reč je o refleksnoj reakciji na iznenadnu promenu iz okoline (kao što je glasna buka ili jaka svetlost).

Postoje dve faze Moro refleksa:

  • Beba će doživeti ono što se najbolje može opisati kao osećaj slobodnog pada, pri čemu reaguje podizanjem i rastezanjem ruku. Ponekad je ova faza popraćena oštrim i glasnim udahom. Ona pomaže bebi da reaguje na neugodne spoljne faktore.
  • Bebine se ruke i noge potom savijaju bliže telu u blagi fetalni položaj. Ova faza pomaže da se novorođenče priljubi uz majku, kao način da se zaštite od pada.

Zapravo, vrlo je poželjno da beba ima ovaj refleks jer je to pokazatelj da se njen mali nervni sistem pravilno razvija. Međutim, jedan od razloga zašto se bebe iznenada probude je baš Moro refleks.

Naime, ovaj refleks pokreću sve iznenadne promene kao što su:

  • nagli pokreti ili iznenadni dodir
  • nagla promena intenziteta svetlosti
  • bilo koji događaj koji izbacuje bebu iz ravnoteže – kada se stavlja u krevetac, na primer, kada je vadite iz kadice za kupanje
    iznenadno okretanje bebe

Neke od ovih promena mogu biti vama gotovo neprimetne, ali novorođenče, koje je 9 meseci naviklo biti u sigurnom okruženju materice, vrlo su intenzivne dok se na njih ne navikne.

Beba, povijanje, spavanje, mama
Shutterstock Povijena beba spava kod mame u naručju

Koliko dugo traje Moro refleks?

Refleks je najizraženiji kod tek rođenih beba, ali se njegov intenzitet postepeno smanjuje i obično potpuno nestaje do 5. ili 6. meseca života. Do 6. nedelje bebini mišići vrata jačaju i postaju funkcionalniji pa se to razdoblje uzima kao početak 'popuštanja' Moro refleksa. Prvih mesec dana tek rođenoj bebi je potrebna vaša pomoć kako bi se izborila sa novim stvarima koji je okružuju, a povijanje je joj može pružiti osećaj sigurnosti kao da je u materici.

Koja je uloga povijanja?

Povijanje ograničava detetove pokrete pritom ublažavajući trzaj i stvara mu osećaj sigurnosti sličan onome u materici. Povijanje najbolje deluje na smirivanje i značajno pomaže kao deo rituala koja prirprema bebu za spavanje.

(Yumama)