Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA JE MAMA SREĆNA, BEBA POSTAJE PAMETNIJA: Evo kako emocije majke utiču da se inteligencija novorođenčeta razvija

Kada je mama dobro raspoložena, beba postaje pametnija - istraživanje otkriva vezu između emocija mame i inteligencije novorođenčeta.

 Kada je mama srećna beba je pametnija. Izvor: Shutterstock

Zahvaljujući pozitivnim emocijama, majčin mozak počinje da radi "u istom ritmu" sa mozgom bebe, što doprinosi razvoju njegove inteligencije.

Psiholozi sa Univerziteta u Kembridžu (UK) koristili su elektroencefalografiju (EEG) da vide šta se dešava sa signalima u mozgu majki i beba kada komuniciraju. Ispostavilo se da u ovom trenutku moždani talasi (fluktuacije u električnoj aktivnosti mozga) počinju da se sinhronizuju. Štaviše, majčin mozak se prilagođava fluktuacijama u aktivnosti mozga deteta, počinje da pulsira "u istom ritmu".

Istovremeno, ako je majka dobro raspoložena, kada u njenoj komunikaciji sa detetom ima mnogo naklonosti i nežnosti, jača se veza između njenog mozga i mozga bebe. Pomaže razvoju mozga deteta.

"U ovoj fazi bebinog života, njegov mozak ima veliku marginu plastičnosti, odnosno sposobnost da se menja u zavisnosti od iskustva koje dete dobije. Koristeći pozitivan ton u komunikaciji sa detetom, roditelji stimulišu razvoj njegove inteligencije", objasnila je vodeći autor studije Viki Leong.

Istovremeno, rezultati studije sugerišu da depresija majke može negativno uticati na razvoj deteta upravo zbog slabe veze između njegovog mozga i mozga majke. Depresivne majke ređe komuniciraju sa bebom i mogu govoriti bez emocija. Zbog toga dete ne prima od majke emotivnu poruku koja mu je toliko neophodna da bi se razvijao, objasnio je Leong.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:30
"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica