Ranije sam radila kao dadilja i znala sam sve o vaspitanju dece i, naravno, uvek sam bila spremna da objasnim šta treba da se uradi. Spavanje i dremke su bile jedna od mojih omiljenih tema za edukativne razgovore. Jednostavno nisam mogla da razumem zašto u nekim porodicama mališani preko dana ne dremaju.

"Moja majka ima četvoro dece i sve je učila da spavaju tokom dana do škole", uzviknula sam. Znala sam da je ovoj jadnoj deci lišenoj sna samo potrebna rutina, kao i jasan raspored i tamnije zavese.

Pa, lada sam dobila svoje dete sve se promenilo. Rodila sam ćerku koja je mrzela dremke od samog početka. Bez obzira koliko smo pažljivo postavljali naše rasporede i rutine, koliko smo pažljivo zamračili sobu i strpljivo se smestili, ona nije htela da spava. Sigurna sam da sam za dve godine njenog života ja dremala više nego ona. I da, preživeli smo.

7 stvari koje sam naučila jer moja beba ne spava tokom dana:

1. "Spavaj dok beba spava" je jedna od najokrutnijih stvari koje možete reći novopečenoj majci.

Zvuči tako jednostavno, zar ne? Baš kao i moj savet o spavanju, koji sam i sama davala desno i levo pre nego što sam i sama upoznala surovu stvarnost majčinstva. Nemoguće je spavati dok beba spava ako spava samo 10 minuta!

U našoj kući dremke obično idu ovako:

  • stavite bebu na relativno bezbednu površinu (u kolica? Ha!),
  • iskradete se iz sobe kao nindža, pažljivo izbegavajući škripuće podne daske,
  • piškite
  • dok sedite u toaletu, listate Facebook feed svojih prijatelja,
  • pomislite: "O ne, ne ovo! Molim te ne! Možda mačka mjauče, a ne beba plače, zar ne? Da? Molim te, ne dete!"

2. Nikada, nikada ne komentarišite obrasce spavanja usvojene u drugim porodicama

Jednog dana, jednostavno pitanje pedijatra o tome kako moja ćerka spava rasplakala me je. Ako nečija beba ne spava, garantujem da je već pokušala sve što je moguće, možda čak i dva puta. Ne trljajte so na rane.

3. Ponekad je bolje odustati

Provela sam mesece pokušavajući da svoju ćerku uvedem u predvidiv raspored spavanja i imala sam problema. Očigledno je da su svi moji pokušaji da kontrolišem njen životni ritam propali. Na kraju sam odustala. Kada sam prestala da namećem svoju volju ćerki, mnogo je postalo lakše. Još je budna. I dalje se osećam umorno, ali ne i umorno, ljuto ili frustrirano.

4. Naučite da prepoznate bebine signale spavanja

Ovo je jedini savet koji je uspevao u našoj porodici. Pošto sam prestala da pokušavam da nateram svoju ćerku u rutinu, dozvolila sam joj da spava kada je njenom telu to bilo potrebno. Ponekad se to dešava u 9 ujutro, a ponekad se ne dešava do 14 sati. Nije bitno kada. Spava bolje i duže kada (ako) bude spremna da zaspi.

5. Postavite granice

Radim od kuće. Ova sjajna ideja je došla kada sam još uvek mislila da mogu sve držati pod kontrolom. Iako sada shvatam da imam mnogo manje kontrole nego što bih želela, ipak moram da obavim stvari tokom radnog vremena.

Jedini način da to postignete je da postavite stroga pravila za sebe. Kada beba spava, idem pravo do kompjutera i radim bez pauze da jedem, čistim ili bilo šta od milion stvari koje treba da se uradi - ali to se može uraditi sa bebom.

6. Cenite "ukradene" trenutke

Prošle zime, beba se kupala najmanje dva puta dnevno dok sam pisala priče i dok sam sedela na toaletu i gledao je kako prska. Odvedite svoje dete na igralište. Pustite ga da se igra sa brašnom dok kuvate. Razgovarajte telefonom dok gurate kolica. Pronalaženje načina da ponovite neki privid slobodnog vremena koje biste imali dok vaša beba spava može vam pomoći da ostanete mentalno oštri i produktivni.

7. Crtani filmovi

Problem sa decom koja su dostigla crni pojas u dremanju je taj što ponekad postanu veoma, veoma preumorna, neraspoložena, cvilljiva i nesrećna. Ali i dalje ne spavaju.

Vreme je da pozovemo pojačanje. Crtani filmovi. Vaši omiljeni likovi iz crtanih filmova biće vaši najbolji prijatelji u vašim najgorim danima.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife