Sujeverje da je loša sreća imati kolica za bebu ili čak bilo šta od bebi stvari dok ste trudni, veoma je rasprostranjeno.

Mnogi tvrde da je najbolje da se stvari za bebu drže dalje od kuće dok se beba ne rodi kako se ne bi "izbaksuzirale" neke stvari. Međutim, kao i za većinu sujeverja, nema dokaza za bilo šta od ovoga: prisustvo kolica ili drugih stvari za bebu u vašoj kući pre porođaja, nema apsolutno nikakvu moć da utiče na trudnoću ili zdravlje vašeg deteta.

Odakle uopšte ovo sujeverje?

Niko ne zna odale potiče, ali se prenosi generacijama. Veruje se da je to iz perioda kada je rađanje beba bilo manje bezbedno, i više novorođenčadi je umiralo od bolesti.

U suštini, radi se o tome da ne treba iskušavati subinu.

Kupovina opreme za bebu
Shutterstock Kupovina opreme za bebu

Ali gde da držim stvari koje kupim za bebu?

Ako ne želite da iskušavate sudbinu, osećate se uplašeno idejom da držite kolica u svojoj kući dok ste trudni, ali i druge stvari za bebu, način da to zaobiđete može biti:

  • Čuvajte stvari kod članova svoje porodice dok se beba ne rodi
  • Zamolite prodavca da vam opremu isporuče tek nakon što se beba rodi
  • Odložite sve kupovine dok beba ne stigne, nea tata kupi najosnovnije dok ste u porodilištu, a posle zajedno idite u kupovinu.
Oprema za bebu
Shutterstock Oprema za bebu

Iskustvo mame iz Srbije koja nije sujeverna, ali okolina jeste

"Moja porodica je stalno pričala da ne treba spremiti stvari za bebu kući dok se ne rodi. Moj brat i snajka su sve stvari kaparisali, a kada je ona otišla da se porodi, mama i brat su otišli po stvari, oprali i pripremili sve dok beba nije stigla. Međutim, ja sam u drugom gradu gde nemam apsolutno nikakvu pomoć osim svog supruga. Da sam čekalato što su oni, i što su mi pričali, ko bi mom detetu oprao i opeglao stvari? Kad se žena porodi, dok se muž napije koji put da proslavi, eto i bebe kući. Nisam mogla da se oslonim na druge, spremila sam sve do kraja trudnoće. Oprala, popeglala, opremila krevetac, autosedište, kolica... Spremila sam i tati sve što treba da ponese u bolnicu kad nas bude izvodio... I eto, nisam želela da verujem u priče, moja beba je rođena zdrava, a moj porođaj trajao je 10 minuta, u tri napona. Tako da mislim da je stvar u glavi, a i zavisno od životne situacije koja ti je nametnuta", rekla nam je mama Ivana iz Beograda.

(Yumama)