Promena pelena kod beba je jednostavna tehnika, ali u tim trenucima treba biti veoma pažljiv. Jedna mama upozorila je roditelje na situaciju u kojoj se ona našla, a zbog koje je njena beba završila sa slomljenom lobanjom.

Ona je objasnila da je svojoj šestomesečnoj bebi menjala pelene, a onda se okrenula kako bi uzela maramicu koja je bila iza nje. U tom trenutku beba se prevrnula i sa stola za povijanje pala na mermerni pod.

Delić sekunde je bio potreban da se beba otkotrlja, a na ovo morate biti spremni i voditi više računa od rođenja bebe, posebno oko trećeg i četvrtog meseca. Stručnjaci savetuju da je najbolje da bebama menjate pelene na podu, na prostirci ili peškiru, kako ne bi mogla da padne sa visine.

"Ako koristite pult za presvlačenje, pazite na svoju bebu u svakom trenutku. Nikada ne okrećite leđa i nemojte da je ostavljate samu ni na sekund", kažu stručnjaci.

Beba, pelene, promena, mama
Shutterstock Mama menja pelenu bebi

Mama koja je doživela nezgodu sa bebom i koja je svoju priču želela da podeli sa svima, setila se saveta da deca koje padnu sa visine koja je dupla u odnosu na visinu deteta, odmah treba da potraže medicinsku pomoć. Tako je i uradila. Uzela je ćerku i odmah je odvezla u bolnicu.

"U kolima je zatvorila oči i zaspala. Držala sam je budnom dok nismo stigli u bolnicu. Primili su nas na dva sata praćenja, a onda su joj skenirali glavu i pronašli prelom od 5 cm. Na sreću, nije bilo krvarenja ili očiglednog oštećenja mozga", ispričala je mama, a onda podsetila sve roditelje na važne stvari tokom pada:

"Hitna medicinska pomoć je potrebna ako je vaše dete palo sa dvostruke visine u odnosu na njenu dužinu. Čak i ako izgledaju potpuno dobro. Čak i ako izgledaju kao da do nezgode nije ni došlo. Znaci i simptomi nakon pada se ne pojavljuju uvek odmah. Pad sa visine koja je dvostruko veća od visine deteta dovodi ih u opasnost od umerene do teške povrede glave", napomenula je.

(Yumama)